Нацбанк повідомив українцям чудові новини
Категорія
Економіка
Дата публікації

Нацбанк повідомив українцям чудові новини

Нацбанк повідомив українцям чудові новини
Джерело:  online.ua

Керівництво Нацбанку поділилося приємними новинами. За їхніми словами, у січні поточного року темпи споживчої інфляції, якщо порівнювати з аналогічним періодом 2019 року, знизилися до 3,2%. Варто звернути увагу на те, що у період грудень 2018 – грудень 2019 цей показник був відчутно більшим і становив 4,1%. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт регулятора.

"Якщо порівнювати перший місяць 2020 року та останній 2019-го, то ціни в середньому зросли на 0,2%. На це вказують дані Держстату. Зміна середніх цін на продукти харчування дуже близька до ситуації зі споживчими товарами загалом – зростання на 3,1% за рік на 0,5% за місяць. Так, за 2019 рік найбільше здорожчали фрукти, хліб і хлібопродукти – на 13,5%, 9% і 8,8% відповідно. У цей же час овочі показали ледь не найбільше здешевлення – на 9,4% Втім за останній місяць вони знову здорожчали – на 6,6%. Та найбільше все ж таки подешевшали яйця – на 15,5%", - сказано в повідомленні.

Варто зазначити, що відчутне зростання продемонстрували і алкогольні напої та тютюнові вироби – на 12,6% за рік та 0,8% уже за перший місяць 2020 року.

В НБУ зазначають, що зниження темпів інфляції пояснюється здорожчанням середнього курсу гривні у 2019 році. Мовляв, це напряму впливає на споживчі ціни. Окрім того, даний ефект підсилювався зниженням світових цін на енергоносії та збільшенням пропозиції сирих продуктів харчування.

"Під впливом цих чинників поглибилося падіння цін на непродовольчі товари – одяг, взуття, меблі, посуд, пальне, побутову техніку та автомобілі. Водночас темпи зростання цін на продукти харчування відчутно сповільнилися", - додають в НБУ.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше керівництво Нацбанку нарешті пояснило,  чому почав падати курс гривні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?