Нацбанк розповів про серйозні проблеми з МВФ
Категорія
Економіка
Дата публікації

Нацбанк розповів про серйозні проблеми з МВФ

Нацбанк розповів про серйозні проблеми з МВФ

Очільник Національного банку України Кирило Шевченко розповів про нові проблеми, які виникли у офіційного Києва під час спілкування з представниками Міжнародного валютного фонду. За його словами, серед головних дискусійних питань у обговореннях з МВФ — питання видатків держбюджету з Фонду боротьби з COVID-19. Шевченко звернув увагу на те, що з боку Нацбанку немає жодного невиконаного зобов’язання перед МВФ, однак наразі на піку обговорення МВФ та Мінфіном проєкту держбюджету-2021. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "ZN.UA".

"Наразі тривають обговорення наших партнерів у МВФ із Мінфіном і Мінекономрозвитку навколо кількох ключових бюджетних показників. Зокрема, щодо рівня доходів, розміру дефіциту бюджету та його фінансування. Ми розуміємо, що у середньостроковій перспективі бажано було б звузити дефіцит бюджету до 2–3% від ВВП, але у нинішніх умовах, коли економіка потерпає від кризи, це дуже важко. Також одне з дискусійних на сьогодні питань, наскільки я знаю, це питання видатків держбюджету з Фонду боротьби з COVID-19", —наголосив глава НБУ.

За його словами, наявність певних занепокоєнь щодо антикорупційної політики, яка також є частиною меморандуму з МВФ. Кирило Шевченко звернув увагу на те, що питання продовження співпраці з фондом "дійсно серйозне і дуже турбує Національний банк".

Не можна не згадати про те, що раніше заступник голови НБУ Дмитро Сологуб заявив, що можливість отримати два транші від МВФ до кінця поточного року втрачена. На його переконання, наразі потрібно намагатися отримати один, розуміючи, що він буде прив'язаний до прийняття держбюджету-2021. Що цікаво, аналітки  Morgan Stanley раніше також попереджали, що отримання Україною до кінця 2020 року навіть одного траншу МВФ на 0,7 млрд доларів виглядає сумнівним з урахуванням кількості поточних невирішених питань за програмою України з Фондом.

Як повідомляв раніше ONLINE.UA,  Міжнародний валютний фонд нарешті вирішив прокоментувати новий скандал в Україні,  який розгорівся після того, як Рада Нацбанку заявила про догани двом членам правління НБУ – Катерині Рожковій та Дмитру Сологубу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?