Нацбанк ухвалив несподіване рішення - що важливо знати кожному
Категорія
Економіка
Дата публікації

Нацбанк ухвалив несподіване рішення - що важливо знати кожному

Нацбанк ухвалив несподіване рішення - що важливо знати кожному
Джерело:  online.ua

23 квітня керівництво Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку до 8%. З офіційною заявою першим виступив очільник НБУ Яків Смолій в ході брифінгу щодо рішень Правління Нацбанку. За його словами, продовження пом'якшення монетарної політики має на меті подальшу підтримку економіки в умовах пандемії та карантинних заходів. Окрім того, Смолій наголосив, що інфляція у березні-квітні була нижчою, ніж очікувалося, попри тимчасове зростання цін протягом перших тижнів карантину. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт регулятора.

Експерти НБУ прогнозують,що інфляція у квітні також залишатиметься низькою, адже підвищений попит на товари першої необхідності та ажіотаж на валютному ринку, спричинений психологічними чинниками, досить швидко вичерпалися. Тож ціни на більшість продуктів харчування та ліки, які зросли під час перших тижнів карантину, впродовж останніх тижнів знижувалися.

"Інфляція у 2020 році залишиться в цільовому діапазоні 5% +/- 1 в.п. Монетарні та фіскальні заходи з підтримки економіки не стануть цьому на заваді", - кажуть в НБУ. 

Окрім того, наголошується, що інфляція помірно прискориться в подальші місяці і на кінець 2020 року становитиме 6%, тобто залишиться в межах цільового діапазону. Заходи фіскальної та монетарної політик, спрямовані на підтримання бізнесу та населення, частково компенсують падіння споживчого попиту. Однак споживчий попит залишатиметься пригніченим ще досить тривалий час після завершення дії карантину, і це стане на заваді зростанню інфляції понад цільовий рівень у поточному році.

Яків Смолій

"Національний банк очікує подальшого зниження облікової ставки до 7% упродовж цього року", - повідомляє пресслужба регулятора.

Коментуючи ймовірну швидкість руху до цієї позначки, НБУ звертатиме увагу на перебіг переговорів із МВФ, розвиток ситуації з коронавірусом та темпи згортання карантинних заходів, а також антикризові заходи урядів та центральних банків інших країн.

Як повідомляв ONLINE.UA,  Міжнародний валютний фонд надішле перший транш (2 млрд доларів) макрофінансової допомоги Україні вже в травні, до кінця року очікується 4 млрд доларів допомоги від МВФ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?