Нацбанк змінив правила продажу і покупки валюти в Україні
Категорія
Економіка
Дата публікації

Нацбанк змінив правила продажу і покупки валюти в Україні

Нацбанк змінив правила продажу і покупки валюти в Україні
Джерело:  online.ua

З 17 січня в Україні набули чинності нові правила продажу і покупки валюти. Відповідне рішення НБУ оприлюднив напередодні. Воно стосується скасування заборони на проведення операції з продажу іноземної валюти на умовах "форвард" для юридичних та фізичних осіб. Також українці тепер зможуть міняти валюту через термінали самообслуговування, відправляти і отримувати грошові перекази в іноземній валюті за допомогою цифрових паспортів в мобільному додатку "Дія", де відображається інформація ID-карти і біометричного закордонного паспорта. Про нововведення повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу НБУ.

"Продовжуючи валютну лібералізацію, Національний банк скасував низку обмежень, подальше застосування яких втратило свою актуальність. Національний банк скасував заборону на операції фізичних осіб з купівлі та продажу іноземної валюти за гривні на умовах "форвард"; дозволив банкам і небанківським фінансовим установам купувати іноземну валюту у населення за безготівкові кошти в гривні через термінали самообслуговування і затвердив порядок проведення відповідних операцій; надав дозвіл на використання цифрових паспортів в мобільному додатку «Дій» для здійснення грошових переказів за межі України і з-за кордону ", - йдеться в повідомленні регулятора.

У НБУ нагадали, що валютні операції "форвард", що передбачають зобов'язання придбати або продати в майбутньому іноземну валюту в певний час і на певних умовах та за зафіксованим курсом, раніше дозволялися лише з метою хеджування ризиків зміни курсу іноземної валюти по експортно-імпортних операціях і за кредитними договорами, а також для придбання юридичними особами-нерезидентами облігацій внутрішньої державної позики України. Тепер же їх дозволили і юридичним особам, а не тільки суб'єктам зовнішньоекономічної діяльності.

За оцінками Національного банку, відповідні послаблення забезпечать здійснення подальших кроків на шляху валютної лібералізації, а також сприятимуть:

  • розширенню можливостей для бізнесу та фізичних осіб з хеджування валютних ризиків;

  • подальшому розвитку нових послуг, що надаються уповноваженими установами в сфері валютно-обмінних операцій;

  • використання цифрових документів при проведенні валютних операцій.

Постанова про нові правила продажу і покупки валюти в Україні НБУ прийняв 15 січня. Вона вступає в силу з 17 січня.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Національний банк України спростив отримання українцями пенсій і соціальних виплат на поштових відділеннях. Для отримання грошей на пошті тепер не потрібно проходити складну процедуру веріфіцакіі та ідентифікації - оператор поштового зв'язку має тільки звірити ідентифікаційні дані одержувача з інформацією в виплатних документах.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?