Наука проти пропаганди. Як українські вчені протидіють Росії у світі
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Наука проти пропаганди. Як українські вчені протидіють Росії у світі

Наука проти пропаганди. Як українські вчені протидіють Росії у світі
Джерело:  online.ua

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну показало світові українську сміливість. Важливою частиною боротьби з російською пропагандою у світі є українські вчені, які змінюють науковий дискурс у багатьох університетах світу.

Як змінилося сприйняття українських науковців за кордоном та що робити з ученими, які підтримали російське вторгнення в Україну, розповіли online.ua академік Української академії наук Віталій Луньов та професор нейропсихології Богдан Ткач.

Джерело: ютуб-канал online.ua

Чи вийшла Україна з пострадянського світу для західних науковців

Віталій Луньов зазначає, що в цілому про це можна говорити, оскільки зараз до українських вчених ставляться з особливою увагою і повагою.

Ми їм завдячуємо тим, що вони віч-на-віч можуть демонструвати європейським, американським та решті країн колегам те, ким є науковець з України, - каже Луньов.

Академік зазначає, що зворотна сторона війни – це більш адекватна увага до українських науковців в світі.

Наразі у світовій науковій спільноті йде в минуле поняття пострадянських науковців, українців та росіян вже не ставлять в один ряд.

За словами Луньова, до цього призвело не повномасштабне вторгнення.

Фактично з початку самої війни у 14-му році вже в багатьох науках змінився дискурс. Початок війни у 2014 році зумовив те, що сучасні вчені вже орієнтуються на мову світової науки. Через що, коли наші колеги з України вже інтегрувалися в європейську, в американську науку, то їхній перехід вже був не таким складним, як це було раніше. І про те, що раніше нас називали «near Russia», то, звичайно, зараз вже про це не йдеться.

Чи змінилось сприйняття західних науковців української психології після 24 лютого

Віталій Луньов зазначає, що змінилося.

Війна в Україні допомогла зробити нашу науку персоніфікованою. Якщо, наприклад, в тебе є дослідження, розробки, ти про це повідомляєш в соціальних мережах, чи в тебе є велика публікаційна активність в нормальних журналах. То Україна в цьому плані зараз настільки приваблива, особливо психологія, що тебе самого знаходять. Бо їм цікавий не університет, в якому ти працюєш, а цікавий саме ти.

Західні науковці відверто кажуть: ви нам цікаві, тому що ми, сидячи у благополучних країнах, не маємо безпосереднього доступу до того, до чого маєте ви - це поранені, переселенці і так далі.

Тому ми, як оці збирачі інформації, до якої в них немає доступу, як люди, які можуть це все імплементувати в нові теорії, в нові методи, в нові підходи.

Що робити з науковцями, які зайняли проросійську позицію

У людей складається враження, що науковці - це ті люди, які завжди прагнуть до істини. Як тоді пояснити те, що є науковці, які зайняли проросійську позицію?

Богдан Ткач зазначає, що у цій ситуації не важливо ти науковець чи не науковець.

Ти повинен дивитися неупереджено на світ. І не можна вибілювати зло, незалежно якої ти спеціальності. І люди, які явно заплющують очі на ті злочини, що відбулися, заслуговують осуду, не зважаючи на те, що вони науковці, чи не науковці.

За словами професора, їхня позиція девальвує всі їхні напрацювання, які в них були за життя.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?