Науковці нарешті пояснили самознищення штаму Дельта в Японії
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Науковці нарешті пояснили самознищення штаму Дельта в Японії

Науковці нарешті пояснили самознищення штаму Дельта в Японії
Джерело:  online.ua

Наукову спільноту по-справжньому здивувало те, що в Японії п'ята хвиля пандемії несподівано зійшла нанівець. За словами медиків, декілька тижнів тому кількість заражених штамом Дельта сягала 26 тисяч випадків щоденно, а зараз їх лише 200. Ба більше, в країні більше не фіксують летальні випадки від COVID-19. Вчені нарешті зрозуміли, що сталося.

Джерело: DW Україна

Самознищення штаму Дельта врятувало Японію

Хоча в це важко повірити, науковці із Японії дійшли висновку, що Дельта-варіант в їхній країні знищив сам себе.

За словами експертів, з метою розмноження віруси передають свою генетичну інформацію клітині-господарю, однак під час кожної репродукції з'являється маленька помилка в копіюванні.

Кожна з цих помилок змінює генетичний код вірусу, він мутує, причому це відбувається відносно швидко. Щомісяця в середньому з'являються дві мутації вірусу. Згідно з дослідженням японського професора Ітуро Іноуе з Національного інституту генетики Університету Ніігата, у процесі репродукції Дельта-варіант коронавірусу отримав дуже багато мутацій, які накопичилися в неструктурованому білку nsp14. Цей білок визначає здатність вірусу виправляти мутації. Але оскільки сам nsp14 "зламався", то виправити нічого не міг; помилки, що виникли при копіюванні, стали множитися безконтрольно, і це призвело до самознищення дельта-варіанту, - пише видання.

Фото — unsplash.com

Окрім того, наголошується, що азіати частіше мають захисний фермент під назвою APOBEC3A, який впливає на РНК-віруси, у тому числі на вірус SARS-CoV-2 - саме він допоміг зменшити активність COVID-19.

За словами вчених, штам Дельта повинен був мати значно більше генетичне розмаїття, однак все сталося не так, як прогнозували експерти.

Ми були буквально шоковані, коли побачили результат. Вірус, що містить помилку, не здатний відтворювати свої копії. Ми виходимо з того, що мутація вірусу рано чи пізно призвела до його природного вимирання, -  наголосив професор Ітуро Іноуе.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?