Науковці нарешті з'ясували, знищення якої однієї бактерії захистить від раку
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Науковці нарешті з'ясували, знищення якої однієї бактерії захистить від раку

Науковці нарешті з'ясували, знищення якої однієї бактерії захистить від раку
Джерело:  online.ua

Іноземним вченим вдалося дізнатися, що знищення бактерії Helicobacter pylori в шлунку знижує ризик раку цього органу навіть у людей з підвищеним ризиком його розвитку  — це підтвердили результати нового дослідження, яке цікаве тим, що за його учасниками спостерігали протягом 20 років. Варто звернути увагу на те, що в ньому взяли участь 800 осіб з двох міст Колумбії, в яких висока захворюваність на рак шлунку. Як стверджують дослідники, у всіх були передракові ураження слизової (дисплазія, кишкова метаплазія, атрофічний гастрит), 97% були інфіковані H. Pylori. Половина з них пройшла курс антибактеріального лікування, друга отримала плацебо, передає ONLINE.UA.

"В учасників брали біопсію слизової оболонки шлунка через 3, 6, 12, 16 і 20 років після початку дослідження. Її результати оцінювали за спеціальною гістологічною шкалою для визначення ризику розвитку раку шлунка. Учасникам, які не пройшли лікування на початку дослідження, запропонували пройти його на шостому році дослідження (цю пропозицію прийняли не всі)", — йдеться в повідомленні.

За словами вчених, в кінці дослідження у людей, які пройшли лікування від H. Pylori, ризик розвитку раку шлунка, згідно з гістологічними даними, був на 41% нижче, ніж у тих, хто не лікувався. Окрім того, наголошуєтья, що після лікування атрофічний гастрит в учасників зазнавав частковий зворотний розвиток, а кишкова метаплазія (зміна будови слизової оболонки шлунка) прогресувала повільніше. Варто зазначити, що найкращі гістологічні показники в учасників дослідження, які пройшли лікування, були на 12 році дослідження. Після цього ризик раку шлунка почав потроху збільшуватися.

На переконання науковців, знищення H. Pylori знижує ризик розвитку раку шлунка у людей з підвищеним ризиком на багато років.

Варто нагадати про те, що Helicobacter pylori — це бактерія, якої інфікована приблизно половина населення планети. Знищенні цієї бактерії – найважливіша частина лікування гастриту і виразки шлунка.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що науковці назвали ранні та майже непомітні симптоми коронавірусу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?