Науковці назвали ранні та майже непомітні симптоми COVID-19
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Науковці назвали ранні та майже непомітні симптоми COVID-19

Науковці назвали ранні та майже непомітні симптоми COVID-19
Джерело:  online.ua

За словами вчених, ранні та майже непомітні симптоми COVID-19 фіксують у 60-70% інфікованих. Попри те, що ці симптоми не несуть небезпеки, вони можуть відіграти важливу роль для встановлення діагнозу на ранньому етапі перебігу хвороби. Представники університетів Барселони й Мурсії, які знаходиться в Іспанії, описали ще декілька ранніх симптомів коронавірусу. Як стверджують дослідники, вони настільки непомітні, що на них можна запросто не звернути увагу. Робота вперше була опулікована на порталі препринтів medRxiv.org, тож ще не пройшла рецензування, передає ONLINE.UA.

Як відомо, наразі ранніми симптомами коронавірусу вважають втрату нюху та смаку. Варто звернути увагу на те, що серед європейців таким чином хвороба проявляється у 80% хворих. Це пояснюють тим, що коронавірус проникає в епітеліальні клітини, які несуть спеціальний фермент, за допомогою якого S-білок коронавірусу захоплює клітину-господаря й отримує можливість реплікуватися в організмі.

"Келихоподібні клітини, які продукують муцин (слиз), є ідеальними мішенями для SARS-CoV-2. Коли патоген впливає на слизовий бар'єр, виникає втрата смаку або нюху. Це через те, що молекули одоранту вже не можуть кріпитися до своїх рецепторів за допомогою муцину. Однак в результаті зменшення слизу виникає не лише втрата нюху, а й неприємні відчуття або сухість в носі та роті. Саме ці симптоми вчені зарахували до ранніх ознак коронавірусу", — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що науковці дослідили назальні симптоми в групі з 35 осіб, в яку входили інфіковані коронавірусом різної статі й віку. Результати порівнювали з контрольною групою. За словами вчених, понад 68% пацієнтів заявили хоча б про один назальний симптом. Окрім того, вказано, що клінічна група мала "дивні відчуття в носі" і надмірну сухість набагато частіше, ніж контрольна група. За словами вчених, назальні симптоми переважно поєднувалися з втратою смаку, нюху або порушеннями цих функцій. Також наголошується, що неприємні відчуття в носі та роті виникали до або під час інших симптомів коронавірусу і тривали в середньому 12 днів.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в ЄС розповіли, коли може початися масова вакцинація.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?