Науковці назвали фактор, який знижує генетичну схильність до раку
Категорія
Спорт
Дата публікації

Науковці назвали фактор, який знижує генетичну схильність до раку

Науковці назвали фактор, який знижує генетичну схильність до раку
Джерело:  online.ua

Американські вчені після завершення масштабних досліджень дійшли висновку, що відсутність шкідливих звичок і здоровий спосіб життя знижують ризики раку до мінімуму, навіть якщо у людини є висока генетична схильність. Дослідники звертають увагу на те, що зворотний взаємозв'язок також існує.

Джерело: Science Daily

Вчені розповіли про фактор, що знижує генетичну схильність до раку

"Більшість актуальних наразі досліджень концентруються на конкретних областях ДНК, асоційованих з конкретними типами пухлин. Ці дані дозволяють визначити полігенний ризик раку, проте не ймовірність розвитку онкологічного захворювання в цілому. Тож, група американських дослідників прагнула розробити шкалу полігенного ризику для комплексної оцінки ймовірності ризику раку", - йдеться в повідомленні.

Науковці виришіли детально проаналізувати найбільш значущі індивідуальні полігенні ризики раку для 16 типів пухлин у чоловіків і 18 типів пухлин у жінок і сформували єдиний масив даних та протестували його на вибірці 202 тисяч чоловіків і 239 тисяч жінок.

Окрім того, від учасників дослідження вимагали надати дані про наявність шкідливих звичок, індексі маси тіла, фізичну активність та щоденний раціон. За словами дослідників, 97% учасників мали високий генетичний ризик принаймні одного типу раку.

Вчені звертають увагу на те, що висока генетична схильність і найбільш несприятливий для здоров'я спосіб життя підвищували ризики раку у чоловіків у 2,9 раза та в жінок у 2,3 раза в порівнянні з людьми з тими ж генетичними ризиками, але при здоровому способі життя.

"П'ятирічна захворюваність на рак у чоловіків склала 7,2%, а у жінок 5,7%. Ризики розвитку раку у групі людей із здоровими звичками склали 5,5% і 3,6% відповідно. Зниження процентних показників можна порівняти з людьми із середнім генетичним ризиком", - наголошують автори дослідження.

За словами науковців, результати їхнього дослідження підтверджують користь здорового способу життя та спорту, як профілактику раку незалежно від генетичної схильності.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?