Науковці назвали причину значного зниження ефективності Pfizer з часом
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Науковці назвали причину значного зниження ефективності Pfizer з часом

Науковці назвали причину значного зниження ефективності Pfizer з часом
Джерело:  online.ua

Ефективність вакцини від COVID-19 Pfizer Inc/BioNTech через шість місяців після введення другої дози знижується з 88% до 47%. Про це свідчать результати дослідження виробника вакцини.

Джерело: медичний журнал Lancet.

До такого висновку дійшли дослідники з Pfizer і Kaiser Permanente (американська мережа охорони здоров'я). Вони вивчили медичні електронні карти приблизно 3,4 млн осіб, які були членами Kaiser Permanente Southern California в період з грудня 2020 року по серпень 2021 року.

Медики з'ясували, що ефективність вакцини в запобіганні госпіталізацій і смертей залишалася високою - 90% - протягом як мінімум шести місяців, навіть проти дуже заразного штаму "Дельта".

Як стало відомо, ефективність вакцини проти варіанту "Дельта" склала 93% після першого місяця, знизившись до 53% через чотири місяці. Проти інших варіантів коронавірусу ефективність знизилася до 67% з 97%.

Науковці припускають, що зниження пов'язане зі зменшенням ефективності препарату, а не з більш заразними варіантами.

Вакцина Pfizer

Нагадаємо, раніше Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) схвалило застосування третьої дози вакцини від коронавірусу Pfizer/BioNTech через шість місяців після другої дози. Так звану бустерну дозу вже активно використовують в США.

Крім того, наприкінці вересня Pfizer Inc/BioNTech подали до контролюючих органів дані про застосування вакцини проти COVID-19 для дітей. В компанії заявили, що їхні випробування показали, що вакцина безпечна і ефективна для дітей віком від 5 до 11 років.

Читайте також:

  • Вчені з'ясували, які побічні ефекти може викликати третя доза вакцин Pfizer і Moderna.

  • Вчені розробили першу таблетку від COVID-19.

  • Головний санлікар країни дав поради українцям по догляду за ковідними хворими вдома.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?