Вчені розробили першу таблетку від COVID-19
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені розробили першу таблетку від COVID-19

Вчені розробили першу таблетку від COVID-19
Джерело:  online.ua

Фармацевтична компанія MSD провела у США випробування таблеток від коронавірусу. У разі затвердження, таблетки під назвою молнупіравір можуть стати першим пероральним противірусним препаратом від COVID-19. За попередніми даними, препарат знижує ризик госпіталізації на 50%. Компанія планує якомога швидше запросити дозвіл на використання ліків в надзвичайних випадках і подати заявки до регулюючих органів по всьому світу.

Джерело: пресслужба фармацевтичної компанії MSD

Якщо регулятор таки схвалить розробку, то молнупіравір стане першим противірусним препаратом проти Covid-19, який можна приймати у формі таблеток.

Ці ліки спочатку розроблялися для лікування грипу. Принцип їхньої дії - вносити зміни у генетичний код вірусу, аби зупинити його поширення в організмі.

Госпіталізовані лише 7% тих, хто приймав молнупіравір

Під час випробувань ліки двічі на день давали пацієнтам із Covid-19. В рамках проміжного аналізу оцінювалися дані 775 пацієнтів. У порівнянні з 14,1% пацієнтів, які отримували плацебо, були госпіталізовані лише 7% тих, хто приймав молнупіравір. З тих, хто приймав новостворений препарат, не помер жоден, натомість в групі людей, які приймали плацебо, померли двоє.

Американська компанія-виробник ліків Merck заявила, що дослідження були настільки обнадійливими, що зовнішні спостерігачі попросили завершити випробовування раніше.

Доктор Ентоні Фаучі, провідний радник президента Байдена з питань медицини, каже, що результати досліджень стали "дуже гарною звісткою". Водночас він закликав бути обережними із висновками, поки дані розробників не перевірить американська Адміністрація з питань безпеки харчів та ліків.

"Поява нових ліків для невакцинованих або тих, хто не має імунної відповіді на щеплення, є дуже важливою для завершення пандемії", - пояснила Дарія Хазуда, віцепрезидентка Merck.

Таблетки несприйнятливі до мутацій вірусу

Експериментальні таблетки цілять в ензими, що потрібні вірусу для розмноження. Більшість відомих досі препаратів натомість атакують його протеїнові шипи. Дослідники запевняють, що таблетки несприйнятливі до мутацій вірусу і з одинаковою ефективністю боротимуться з новими штамами вірусу, що можуть виникнути найближчим часом.

Результати дослідження свідчать, що молнупіравір треба приймати при ранніх симптомах, щоб ефект від ліків був найсильнішим.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?