Науковці пояснили, як група крові впливає на ризик виникнення серцево-судинних захворювань
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Науковці пояснили, як група крові впливає на ризик виникнення серцево-судинних захворювань

Науковці пояснили, як група крові впливає на ризик виникнення серцево-судинних захворювань
Джерело:  online.ua

Команда дослідників з Університетського медичного центру Гронінгена, Нідерланди, неочікувано дійшла висновку, що люди з другою, третьою і четвертою групами крові більше схильні до ризику серцево-судинних патологій, ніж люди з першою групою крові. За словами науковців, тепер лікарі, оцінюючи ймовірні ризики для здоров'я хворого, повинні враховувати групу крові. Варто звернути увагу на те, що до своїх висновків науковці дійшли шляхом проведення метааналізу праць, які розповідають про серцево-судинні захворювання, включаючи серцевий напад і серцеву недостатність. Дані містили інформацію більш ніж 1,3 мільйона дорослих людей. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на видання Medical news today.

За словами вчених, їхняя група виділила 771 113 осіб з не першою групою крові та 519 743 людини з першою групою крові. Серед людей з не першою групою крові 1,5% (11 437) мали коронарний напад або синдром – в порівнянні з 1,4% (7 220) людей з першою групою крові.

"В аналізі загальних серцево-судинних ускладнень вчені виділили 708 276 осіб з не першою групою крові та 476 868 осіб з першою групою крові. Серед людей з не першою групою крові 2,5% (17 449) мали серцево-судинні ускладнення – в порівнянні з 2,3% (10 916) з першою групою крові. Виявилося, що не перша група крові пов'язана 9% підвищенням ризику коронарного синдрому і 9% підвищенням ризику серцево-судинних захворювань, особливо інфаркту міокарда", – йдеться в повідомленні.

Дослідники звертають увагу на те, що у людей з не першою групою крові вища концентрація протеїну під назвою фактор фон Вілебранда. Крім того, у людей з не першою групою крові, особливо у людей з другою групою, зазвичай вищий рівень холестерину, а це відомий фактор ризику.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що іноземним вченим вдалося з'ясувати, що собаки найкраще здатні підтримати дітей, які перебувають в стані стресу. Ба більше, в них це виходить краще, ніж у більшості батьків.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?