Вчені із Принстона дійшли неочікуваного висновку — їм вдалося з'ясувати, що для збереження здоров'я людині потрібно харчуватися тими продуктами, до яких її організм звик та пристосувався у ході еволюції. Тобто, на переконання дослідників, перероблені продукти і вуглеводи взагалі не потрібні людині. Таким чином авторам дослідження нарешті вдалося підтвердити "гіпотезу невідповідності". Мовиться про те, що організм розвивався й адаптувався до перетравлювання їжі, яку їли наші предки, тому йому занадто складно й часто неможливо звикнути до кардинально нових продуктів, передає ONLINE.UA.
Щоб провести своє дослідження вчені вивчили особливості народу туркана, який мешкає на території Кенії. Так, у кінці 1980-х більшість жителів осіли в селах і містах, а тому ввела у свій раціон дуже багато вуглеводів і перероблених харчових продуктів.
"Однак частина представників народу продовжила дотримуватися раціону предків і харчуватися продуктами тваринництва: вони розводять верблюдів, овець, кіз і ослів. Вчені порівняли різні групи одного народу, проаналізувавши дані про стан здоров'я 1226 дорослих представників народу, які проживають у 44 населених пунктах. Серед тих, хто продовжував жити у племенах, усі показники здоров'я були хорошими. А ось, у тих, хто переїхав до міста, з'явилися ознаки серцево-метаболічних захворювань: підвищений рівень ожиріння, діабет і гіпертонія. Зокрема, чим більше часу вони жили в містах, тим гірші у них були показники здоров'я", — йдеться в повідомленні.
За словами науковців, різкий перехід на багату на вуглеводи дієту робить людей більш схильними до захворювань. Окрім того, вони наголошують, що цей ефект накопичується.Раніше ONLINE.UA повідомляв, що науковці з університету Суррея (University of Surrey) здивували світ неочікуваною порадою — вони розповіли про те, що невеликі зміни часу сніданку і вечері сприяють зменшенню жирових відкладень.