Науковці виявили серйозний негативний ефект від отримання Нобелівської премії
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Науковці виявили серйозний негативний ефект від отримання Нобелівської премії

Науковці виявили серйозний негативний ефект від отримання Нобелівської премії
Джерело:  online.ua

За словами іноземних науковців, їм вдалося виявити вкрай сумну тенденцію після того, як проаналізували дані лауреатів Нобелівської премії з 1950 по 2009 рік. Про це заявили дослідники зі Стенфордського університету в Каліфорнії та Університету Ватерлоо в Канаді.

Джерело: ScienceAlert

Після завершення масштабного дослідження науковці дійшли висновку, що лауреати Нобелівської премії у більшості випадків суттєво скорочують обсяги своїх досліджень після отримання цієї престижної нагороди.

Як вважають дослідники, для тих, хто хоче лишатися продуктивним та актуальним, не так вже й бажано отримувати нагороду.

Окрім того, наголошується, що вчені порівняли ці дані з даними людей аналогічного віку, які отримали Премію Ласкера — іншу авторитетну премію в галузі медицини.

Вони вирішили порівняти, щоб мінімізувати ризик впливу віку на результати — Нобелівські премії частіше присуджуються на пізньому етапі кар'єри, коли люди, як очікується, працюватимуть менше.

За всіма трьома показниками лауреати Нобелівської премії мали вищі показники, ніж лауреати Премії Ласкера, до отримання премії. Після цього тенденція змінюється. Після отримання Нобелівської премії вчені опускаються до того ж рівня або навіть нижче, ніж ті, хто отримав Премію Ласкера.

Вчені звернули увагу на те, що серед лауреатів Премії Ласкера також зустрічалися випадки зниження продуктивності після офіційного визнання, однак вони не були такими сильними, як у тих, хто отримав Нобелівську премію.

Який головний висновок цього дослідження

Науковці не приховують, що аналіз даних, який вони провели, є недостатньо детальним, щоб можна було заявити про чіткий причинно-наслідковий зв'язок, однак певну закономірність все-таки можна помітити.

Це, звісно, не означає, що лауреати Нобелівської премії розслабилися, бо отримали найвищу нагороду й далі немає інших вершин, яких варто було б досягнути, але вчені вбачають необхідність у дискусії про те, як змінюється статус лауреатів і який вплив це має на дослідження.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?