Науковці знайшли ще одну причину набору зайвої ваги
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Науковці знайшли ще одну причину набору зайвої ваги

Науковці знайшли ще одну причину набору зайвої ваги
Джерело:  online.ua

Чимало людей переконані в тому, що винятково профіцит калорій - є головною причиною набору зайвої ваги. Однак іноземні науковці дійшли висновку, що насправді не все так просто та однозначно. За їхніми словами, вагому роль у цьому процесі також можуть відігравати наші гени.

Джерело: Університет Вірджинії

Вчені виявили 14 генів, що можуть спровокувати збільшення ваги

Як стверджують дослідники з Університету Вірджинії, вони змогли виявити 14 генів, які можуть стати причиною збільшення ваги, і ще 3, що здатні запобігти цьому. Автори дослідження плекають надію, що їхнє відкриття допоможе зробити суттєвий прорив у лікуванні ожиріння.

"Відомо, що існує сотні генів, пов'язаних з ожирінням, які більше поширені серед людей із зайвою вагою, аніж зі здоровою. Тож команда поставила перед собою завдання визначити, які з цих генів відіграють причинно-наслідкову роль у сприянні чи запобіганні набору ваги. Для цього вони розробили автоматизований конвеєр для одночасного тестування сотень генів. І допомогли їм у цьому скромні черв'яки, відомі як Caenorhabditis elegans. Ці крихітні особини, які живуть у гнилявій рослинності, поділяють понад 70% наших генів і стали основою для багатьох ключових наукових відкриттів", - йдеться в повідомленні.

За словами авторів дослідження, деяких черв'яків їм довелося посадити на нездорову дієту з високим вмістом фруктози, щоб служили моделлю для ожиріння, тоді як контрольна група отримувала звичайну їжу.

Згодом вчені використали машинне навчання для скринінгу 293 генів, оскільки хотіли виявити ті, які безпосередньо спровокують або зможуть запобігти ожирінню у глистів. Їм вдалося нарешті ідентифікувати 14 генів, що викликають ожиріння, і ще 3 інші, що приглушують набір ваги.

"Ми очікуємо, що наш підхід та нові гени, які ми виявили, прискорять розробку методів лікування, щоб зменшити тягар ожиріння", - наголосила одна із авторок експеременту Ейлін О'Рурк.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?