Науковці знайшли спосіб досягти левітації
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Науковці знайшли спосіб досягти левітації

Науковці знайшли спосіб досягти левітації
Джерело:  online.ua

Вчені із Массачусетського технологічного інституту (МІТ) звернули увагу на те, що левітуючі дослідницькі апарати можуть стати дуже корисними для науки. Що важливо розуміти, левітація — стійка рівновага об'єкта у гравітаційному полі без безпосереднього контакту з іншими тілами.

Джерело: MIT

Іноземні науковці вже почали займатися розробкою незвичної та цікавої "машину" – це дослідницький космічний апарат, який зможе левітувати. Вони переконані, що зможуть досягти цієї цілі.

Що відомо про проєкт левітуючого апарату

На безповітряних космічних тілах, до прикладу, на Місяці чи астероїдах, поверхневий заряд достатньо сильний, щоб підіймати у "повітря" ґрунт цих космічних тіл. Електричне поле утворюється завдяки впливу сонячного випромінювання. Процес схожий до того, як статична електрика змушує волосся стояти дибки. Науковці МІТ вирішили, що цей ефект можна використати, щоб побудувати дослідницький апарат, який вивчатиме такі безповітряні тіла, - йдеться в повідомленні.

Концепт дослідницького левітуючого апарату (Фото - MIT)

За словами вчених, раніше вони планували використовувати зонд, який би мав поверхню із майлара та мав би такий же заряд, що і поверхня космічного тіла. Однак тоді з'явився б новий нюанс - маса такого пристрою була б жорстко обмежено й, до прикладу, на Місяці він працювати уже не зміг би, оскільки гравітація супутника була б занадто потужна. Саме тому науковці із МІТ вибрали й інший шлях й запропонували "летючу тарілку".

Концепція інженерів МІТ базується на використанні іонно-рідинного двигуна. Двигуни ці працюватимуть завдяки розплавленій солі. Якщо до рідини прикласти напругу, то іони отримують необхідний заряд та випромінюється з певною силою, додатково заряджаючи реголіт під собою. Це створюватиме достатньо відштовхувальної електростатичної сили, щоб підняти апарат та змусити його левітувати. Звісно, що й такі апарати будуть мати обмежену вагу, - пише видання.

Читайте також:

  • Дослідники нарешті знайшли місце зародження життя на Землі

  • Астрономи з’ясували, що ж насправді знищує міжзоряні об’єкти в космосі.

  • Науковці виявили частину речовини Всесвіту, якої не вистачало.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?