Навальний заарештований відразу ж після повернення в Москву. Світові лідери вимагають його негайного звільнення
Категорія
Політика
Дата публікації

Навальний заарештований відразу ж після повернення в Москву. Світові лідери вимагають його негайного звільнення

Навальний заарештований відразу ж після повернення в Москву. Світові лідери вимагають його негайного звільнення
Джерело:  online.ua

Російський опозиціонер Олексій Навальний, який проходив лікування в Німеччині після отруєння бойовою отрутою "Новачок", повернувся в Росію. І незважаючи на те, що команді російського президента Володимира Путіна продовжують виправдовуватися за його отруєння, влада і силовики підготувалися до його зустрічі в аеропорту, де політика по прильоту відразу ж затримали нібито за ухилення від явки в кримінально-виконавчу інспекцію як умовно засудженого за злочин. Весь світ відреагував на затримання Навального. США і лідери країн Євросоюзу вимагають його негайного звільнення. Вони розцінюють арешт Навального як виклик Путіна всьому російському народу і нагадують, що впевнені в собі політичні лідери не бояться конкуруючих голосів. У Росії вже відреагували на вимогу. Скандально відома речниця МЗС РФ Марія Захарова порадила світовим лідерам зайнятися проблемами в своїх країнах. Вранці 18 січня стало відомо, що затриманий Навальний знаходиться в відділенні поліції в підмосковному місті Хімки. Що відомо про затримання і арешт Навального повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пост юриста Фонду боротьби з корупцією В'ячеслава Гімаді в Тwitter.

"Навальний знаходиться в 2 відділі УВС Хімки: проспект Миру 23А. Мене, захисника з нотаріальним дорученням, до нього не пускають, кажуть він спить. На закон, звичайно ж, не посилаються. Подав заяву про допуск", - уточнив юрист.

В управлінні Федеральної служби виконання покарань РФ по Москві при цьому заявили, що Навальний залишиться під вартою до рішення суду.

Політичні лідери різних країн і міжнародні правозахисні організації закликали російську владу звільнити Олексія Навального. Зокрема, США, Канада, Німеччина, Франція, Австрія, Польща, Чехія та країни Балтії дивуються, чому його заарештували. Питання арешту Навального планують обговорити 18 січня в Європарламенті, а 25 січня на засіданні Ради ЄС.

"Г-н Навальний повинен бути негайно звільнений, а винні в обурливому нападі на його життя повинні бути притягнуті до відповідальності. Нападки Кремля на пана Навального - це не просто порушення прав людини, а й виклик російському народу, який хоче, щоб його голос був почутий ", - прокоментував арешт Навального радник з національної безпеки обраного президента США Джо Байдена Джейк Салліван.

"Росія пов'язана своєю конституцією і міжнародними зобов'язаннями щодо верховенства закону і захисту цивільних прав. Звичайно, ці принципи повинні бути застосовні і до Олексія Навального. Його слід негайно звільнити. Навальний став жертвою серйозного отруєння на російській землі. Ми як і раніше очікуємо, що Росія зробить все можливе, щоб повністю розслідувати цей напад і притягнути винних до відповідальності ", - засудили російську владу за арешт Навального в МЗС Німеччини.

"Упевнені в собі політичні лідери не бояться конкуруючих голосів, не здійснюють насильства або незаконно затримують політичних опонентів. Російський народ, як і люди в усьому світі, заслуговує уряд, який підтримує відкритий ринок ідей, прозоре і підзвітне управління, незалежну судову систему і здатність здійснювати свої основні права людини на свободу слова і зібрань, не побоюючись відплати. Ми закликаємо уряд Росії забезпечити рівні умови для всіх політичних партій і кандидатів, які прагнуть брати участь у виборчому процесі. Олексій Навальний - не проблема. Ми вимагаємо його негайного і беззастережного звільнення ", - прокоментували ситуацію в Держдепі США.

Нагадаємо, нещодавно журналісти Bellingcat оприлюднили розслідування, в якому зазначено, що отруєння Навального здійснила в Томську група з восьми оперативників ФСБ з секретного підрозділу відомства, які діяли під прикриттям Інституту криміналістики ФСБ. Автори розслідування назвали імена всіх співробітників, які брали участь в операції: Станіслав Макшаков, Олег Таякіна ( "Тарасов"), Олексій Александров ( "Фролов"), Іван Осипов ( "Спиридонов"), Костянтин Кудрявцев ( "Соколов"), Олексій Кривощеков, Михайло Швець ( "Степанов"), Володимир Паняєв. Керував операцією, за даними розслідувачів, Макшаков, який раніше працював в Державному інституті технології органічного синтезу, який проводив розробки нових форм хімічної зброї до офіційного припинення цих програм в Росії в 2017 році. У розслідуванні вказано, що перш ніж отруїти Навального, співробітники ФСБ негласно спостерігали за ним, дотримуючись за політиком по всіх маршрутах. Починаючи з 2017 року, коли Навальний оголосив про свою президентську кампанію, вони здійснилши 30 перельотів, які збігаються з маршрутами опозиціонера.

У Кремлі, не дивлячись на спливаючі резонансні подробиці про отруєння Навального, продовжують запевняти, що поки опозиціонер був на території Росії, ніяких отруйних речовин в його крові не було. Однак не тільки влада Німеччини підтвердила, що Навального отруїли "Новачком", але і незалежні лабораторії Франції і Швеції. Меркель не сумнівається в тому, що Олексія Навального отруїли, тому як намагалися змусити замовкнути, і в зв'язку з цим очікує відповідей на "серйозні питання" від уряду Росії. Технічний секретаріат Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) також офіційно підтвердив, що Олексія Навального дійсно отруїли нервово-паралітичним агентом з групи "Новачок". Також в ОЗХЗ звернули увагу на те, що проти відомого опозиціонера застосували новий тип "Новачка", який формально не входить в список Конвенції про хімічну зброю, проте все-таки вважається хімічною зброєю.

Раніше ONLINE.UA публікував відео, як влада Росії готувалися до повернення Навального з Німеччини. В аеропорт стягнули автозаки, зігнали сотні поліцейських. Крім того, всі силові структури МВС, ФСБ і Росгвардіі привели в стан підвищеної готовності. ФСВП не приховувала, що Навального заарештують прямо по прильоту.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?