Навіщо Путін виводить війська з Сирії: розвідник назвав справжні причини
Категорія
Світ
Дата публікації

Навіщо Путін виводить війська з Сирії: розвідник назвав справжні причини

Навіщо Путін виводить війська з Сирії: розвідник назвав справжні причини
Джерело:  The Huffington Post

Президент Росії

Володимир Путін застав багатьох зненацька своєю несподіваною заявою про відвід військ з Сирії. Не дивно - сирійські коаліційні сили перебували на піку; на хвилі успіху вони захоплювали нові землі, іноді навіть без бою. Пет Ланг, колишній офіцер військової розвідки США, зазначив, що Ісламська держава, схоже, «розвалюється в Сирії та Іраку. Вони вмирають голодною смертю через грошові втрати, програючи повітряним діям R-6 і США проти експорту нафти через Туреччину. У той же час обладнання і робоча сила не надходять спільним транспортним маршрутом із Туреччини». І в такий момент, з попутним вітром в його вітрилах, президент Путін заявляє про відвід військ.


Колишній агент секретної розвідувальної служби Великобританії MИ-6 Алістер Крук в своїй статті для The Huffington Post, переклад якої зробив ONLINE.UA, розповів про те, наскільки реальним є виведення російських військ з Сирії, як РФ намагається управляти сирійським конфліктом і перевіряє, наскільки США довіряє їй.


Не всі військові питання були вирішені. Алеппо залишається в підвішеному стані - частково оточений джихадистськими силами, які самі оточені силами коаліції на чолі з сирійським урядом і відрізані від лінії постачання. Родюча частина Сирії, яка лежить на захід від лінії, проведеної від Алеппо на півночі до Дараа на півдні, ще не захищена. Східна Сирія, в основному пустеля, яка у військовому відношенні має менше стратегічне значення, залишається в значній мірі в руках ІДІЛ. А Туреччина не залишається за межами сирійського суверенітету, підкидаючи артилерійську зброю через кордон.


Чому Росія почала виведення військ зараз, коли ще багато чого можна було б досягти? Що це означає для політичного майбутнього Сирії?


По-перше, це не зовсім виведення військ - все залежить від того, як ви на це дивитеся. Ті російські літаки, які були призначені для того, щоб залишитися в Сирії (і не є частиною виведення військ) як і раніше активно підтримують сили коаліції на землі, атакують повстанців і бойовиків, які не включені в угоди про припинення вогню (головним чином, Фронт ан-Нусра і ІДІЛ). Як сказав один російський військовий журналіст Radio Free Europe, "флот залишається; зенітні системи залишаються; танки залишаються; всі морпіхи залишаються; вертольоти залишаються; деякі з літаків залишаться. Тільки деякі з повітряних суден і їх обслуговуючий персонал виводяться. І вони можуть повернутися, звичайно ж, за якихось три чи чотири години".


До того ж, відведення, якщо вірити звітам, збіглося за часом з плановою ротацією повітряних суден і оновленням матеріально-технічних ресурсів, які необхідні для підтримки технічного стану після періоду інтенсивного використання. Тож можна називати відведення військ Путіна поворотом сил, зрушенням в темпі, навмисно використаним для політичного переходу, щоб збити політиків з панталику і вивести на новий шлях. І здається, президент Росії досяг успіху в цьому: держсекретар Джон Керрі повинен прибути в Москву, щоб зустрітися з Путіним, найближчим часом.


Насправді може виявитися, що метою Путіна зовсім не було почати переговори між різними зацікавленими сторонами в Сирії, а загнати в кут Вашингтон - змусити адміністрацію Обами щиро співпрацювати з Росією, а не просто стояти осторонь, повторюючи, що Росія, за прогнозами, повинна впасти плазом в трясовину. Проте почати сирійський політичний процес в тій чи іншій формі, безумовно, є другорядним завданням. Путін з самого початку сказав, що втручання Росії мало обмежені цілі, що воно було розроблено з метою "створення умов для політичного компромісу".


Відведення військ, або ротація, Путіна, безумовно, викликала різноманітні рухи в політичному полі. Чинить тиск на Дамаск і різні опозиційні групи за столом переговорів в Женеві і боязнь того, що всі російські повітряні сили можуть повернутися, з якої-небудь причини. Найбільше відповідальності лягає на США, в тому, щоб зупинити союзників (Туреччину, Саудівську Аравію і Катар) від озброєння і фінансування їх маріонеток в цій війні. Але чи можуть Сполучені Штати вплинути на своїх союзників? Особливу проблему представляє Туреччина, оскільки президент цієї країни Реджеп Ердоган, можливо, потребує сирійського конфлікту, щоб зберегти свою владу.


Якщо коротко - один відчутний ефект від скорочення чисельності військових сил РФ в Сирії може бути в тому, що політичні переговори вийшли на новий рівень - від (безправних) учасників в Женеві до зовнішніх суб'єктів, які спонсорують і фінансують їх.


Це не перший раз, коли Путін використовував відведення військ для того, щоб спробувати гальванізувати тупикову політичну ситуацію. Нагадаємо, що напередодні укладення Мінських домовленостей щодо України, Росія тимчасово припинила поставки озброєння бойовикам на Донбасі (відзначимо, що укладання угод співпало за часом із захопленням бойовиками Дебальцеве в лютому 2015 року, - ред.), Аби не відволікати умів бандформувань і, можливо, щоб стримати їх військові амбіції і самовпевненість.


Спільною рисою українського і сирійського конфліктів є прагнення російського лідера уникнути конфронтації РФ і НАТО з Заходом. Один з основних пріоритетів Путіна в запуску його "війни з тероризмом" - саме в тому, щоб отримати хоча б якийсь співпрацю на рівних з США, в якості початку перезавантаження відносин між країнами.


Відведення військ в Сирії позиціонує Росію як серйозну державу, яка хоче політичного рішення. Це може також пом'якшити позицію Євросоюзу щодо збереження санкцій проти РФ. І це може допомогти Путіну поліпшити позиції в переговорах з наступником Барака Обами в Білому Домі - Америка, яка відчуває себе приниженою в Сирії, навряд чи буде брати участь в будь-який перезавантаженні відносин, а скоріше навпаки.


Крім того дадуть відповідь США, залишається відкритим питання: чого Путін очікує від Асада? В Україні Росія прагнула встановити федералізацію. Але це здається недоречним для Сирії. Так звані меншини ніколи не були жертвами в Сирії. З курдами ніколи не поводилися так, як в Туреччині. Суніти також не були ізгоями - вони складають більшу частину сирійської армії і завжди мали перевагу в діловому світі. Крім того, Сирія ніколи не був конфліктною з міжрелігійної точки зору - до недавнього часу, коли різні форми ваххабізму ефективно розділили політику на секти. Сирія має ідентичність. Це гордий і древній народ.


Хотіла б Росія ослаблений центральний уряд? Скоріш за все ні. Війну проти радикального джихадизма навряд чи можна виграти за допомогою домовленостей в Женеві; вона продовжиться. І Іран, союзник Росії, безсумнівно, хотів би бачити сильну Сирію в результаті. Можливо, США також побачать деякі переваги в сильній Сирії в той час, як державні структури на всьому Близькому Сході розмиваються і поступаються місцем широко поширеною соціальної незахищеності людини. Але як цього домогтися?


Росія неодноразово говорила, що сирійський народ сам повинен вибрати, який уряд він хоче. У Ірану така ж політика. Але Путін не може розраховувати на те, що підтримувана Саудівською Аравією сирійська опозиція знайде угоду з Асадом в Женеві.


Ймовірніше, що він спирається на План Б.

Одним з аспектів недавнього припинення військових дій, який не отримав особливої ​​уваги, було те, що місцеві угоди про припинення вогню в цей період тиші були укладені за посередництва офіцерів російської армії - як правило, досить високопоставлених офіцерів. Їх зусилля були зустрінуті вражаючими успіхами. Більше 40 таких угод забезпечили режим тиші. Може бути, якщо женевський процес провалиться, ми побачимо початок мирного процесу знизу.


На підставі цих угод, деякі з яких були укладені Організацією Об'єднаних Націй, а інші сирійським урядом, в кінцевому рахунку, будуть проходити місцеві вибори. Потім регіональні. Після чого парламентські. Конституція буде переглянута. І, нарешті, президентські вибори будуть проходити під міжнародним контролем. Загалом, сирійці - як вдома, так і в вигнанні - в кінцевому рахунку, ухвалять рішення про їх уряді.


Але для досягнення цього результату, важливе значення має довіра між Росією і Америкою. Вона повинна бути побудована, вважає автор статті. Єдиний реальний політичний вибір зараз, коли зміна режиму вже не розглядається, це глобальна угода, досягнута в Женеві або висхідний процес, що проводиться самими сирійцями (супроводжуваний триваючої війною проти радикальних джихадистів). Несподівана заява Путіна про відвід озброєння може бути призначена для того, щоб точно встановити, чи є довіра, щоб знайти шлях до остаточного рішення.


Багато залежить від результату. І не тільки для Сирії. Він вплине на формування глобального порядку, так чи інакше.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?