Назарбаєв звернувся до народу Казахстану після масштабних протестів
Категорія
Світ
Дата публікації

Назарбаєв звернувся до народу Казахстану після масштабних протестів

Назарбаєв звернувся до народу Казахстану після масштабних протестів
Джерело:  online.ua

18 січня перший президент та колишній очільник Ради безпеки Казахстану Нурсултан Назарбаєв опублікував перше від початку масштабних протестів відеозвернення, під час якого нагадав про те, що не має владних повноважень, а також заявив, що не залишав територію країни.

Джерело: сайт Нурсултана Назарбаєва

Назарбаєв звернувся до казахстанців через протести в країні

Січневі події шокували весь Казахстан. Метою цих організованих заворушень та атаки на Казахстан було руйнування цілісності країни та засад держави. Ці події ще раз показують, що незалежність треба берегти як зіницю ока, як тендітну судину, що вимагає особливо дбайливого поводження. Трагедія стала для всіх нас уроком. Важливо з'ясувати, хто організував усі ці погроми та вбивства. Слідство дасть відповідь це питання. Я у 2019 році передав повноваження президента Касим-Жомарту Токаєву, і з тої пори є пенсіонером. Наразі перебуваю на заслуженому відпочинку у столиці Казахстану, і нікуди не виїздив, — йдеться у зверненні Назарбаєва до народу.

Окрім того, він звернув увагу на те, що чинний президент Токаєв незабаром буде обраний очільником найбільшої пропрезидентської партії країни "Нур Отан".

Жодного конфлікту чи протистояння в еліті країни немає. Чутки на цю тему абсолютно безпідставні. Всім відомо, що я 30 років не покладаючи рук працював в ім’я нашої батьківщини, — додав політик.

За його словами, головною ціллю заворушень у країні "було руйнування цілісності країни та засад держави".

Президент висунув нову програму реформ, спрямовану підвищення добробуту народу. Цю програму треба підтримати. Бажаю вам, дорогі співвітчизники, здоров'я та благополуччя! дякую вам за підтримку мого курсу реформ та модернізації, який я проводив, перебуваючи на посаді глави держави, - підсумував Назарбаєв.

Що відбувається у Казахстані

2 січня у найбільшому місті Казахстану Алмати відбулися зіткнення військових і демонстрантів, поліція заявила, що десятки бунтівників були "усунуті", коли вони намагалися штурмувати їхні офіси.

Кілька бронетранспортерів і десятки військовослужбовців у четвер вранці вийшли на головну площу Алмати, де сотні людей третій день протестують проти уряду.

За словами свідків видання, коли військові наближалися до натовпу, було чути постріли, але з тих пір ситуація на площі дещо втихомирилась.

По всій країні у вівторок і середу протести, спочатку спричинені підвищенням цін на паливо. За даними влади, вони забрали життя восьми поліцейських і військовослужбовців національної гвардії, що змусило казахстанського президента Касима-Жомарта Токаєва звернутись за допомогою до очолюваного Росією альянсу безпеки, який запропонував направити "миротворчі сили", щоб відновити контроль над країною, населення якої не згідне з його фінансовою політикою.

Державне телебачення повідомило у четвер, що Національний банк Казахстану вирішив призупинити роботу фінансових установ у країні заради безпеки їхніх працівників. Інтернет в країні переважно не працює.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?