НАЗК внесло одного з найбільших у світі виробників діамантів до списку спонсорів війни
Категорія
Україна
Дата публікації

НАЗК внесло одного з найбільших у світі виробників діамантів до списку спонсорів війни

НАЗК внесло одного з найбільших у світі виробників діамантів до списку спонсорів війни
Джерело:  online.ua

Нацагентство з питань запобігання корупції внесло одну з найбільших у світі компаній з виробництва діамантів Shree Ramkrishna Exports до списку міжнародних спонсорів війни.

Джерело: сайт НАЗК

Що відомо про внесення одного з найбільших виробників діамантів до списку спонсорів війн

Зокрема, компанія з Індії продовжує працювати на російському ринку і закуповувати алмази, попри введені західні санкції.

У порівнянні із 2021 роком в цьому році компанія втричі збільшила поставки з Росії.

За інформацією представників НАЗК, Індія є одним з ключових покупців дрібних алмазів в Росії і найбільшим у світі центром з виробництва діамантів. У цій країні виготовляють 95% діамантів світу.

При цьому приблизно три чверті алмазів надходять з РФ, але до них не додають жодних офіційних документів, які могли б підтвердити їхнє походження.

SRK має річний дохід понад 1,3 млрд доларів. Компанія, після придбання необроблених алмазів, виконує ограновування, полірування, класифікацію та експортує їх.

Що відомо про поставки алмазів з Росії до Індії в обхід санкцій 

Попри міжнародні санкції, які були введені у квітні минулого року проти найбільшого видобувача алмазів у світі, російської "Алроси", SRK продовжила скуповувати алмази в РФ, укладаючи "таємні угоди" з купівлі дорогоцінних каменів на сотні мільйонів доларів.

У 2022 році Росія експортувала алмазів на 3,8 млрд доларів. Але навіть такі незначні порівняно з доходами від продажу нафти суми мають для рф велике значення, оскільки дозволяють фінансувати ведення війни проти України та утримувати свою економіку.

Що відомо про наміри G7 ввести заборону на продаж алмазів з Росії 

Країни Великої сімки мають протягом найближчих тижнів оголосити про заборону на купівлю російських алмазів.

За інформацією західних видань  Sky News  і  Bloomberg  із посиланням на представника уряду Белгії, механізм складатиметься з прямої заборони на купівлю російських алмазів з Нового року, а також непрямої заборони, котра вводитиметься поступовіше.

Повідомляється, що лідери країн G7 обговорювали розширення існуючих санкцій США щодо російської компанії "АЛРОСА" - найбільшого виробника, на яку припадає виготовлення близько 30% світового обсягу алмазів.

Раніше спроби ввести санкції проти російських дорогоцінних каменів у Європі зустріли опір з боку провідних країн-імпортерів, таких як Бельгія, які стверджували, що проста заборона просто перемістить прибуткову торгівлю дорогоцінними каменями в інші місця. Непрямий елемент заборони спрямований на те, щоб спробувати обмежити цю динаміку шляхом відстеження переміщення російських дорогоцінних каменів через кордон. Бельгія не є членом G7, але раніше заявляла, що підтримає заборону, якщо G7 зможе знайти ефективний механізм.

"Великій сімці" ще належить розібратися в технічних деталях заборони на видобуток алмазів, а потім восени Європейський Союз зможе розробити свої правила санкцій, сказав чиновник. План полягає в тому, щоб заборонити закупівлю алмазної сировини або діамантів безпосередньо у російського гіганта "АЛРОСА" або у перекупників в Індії чи Об'єднаних Арабських Еміратах.

Походження алмазу стає зрозумілим на початку ланцюжка поставок, коли йому видається сертифікат в рамках Кімберлійського процесу, який був розроблений, щоб покласти край продажу так званих кривавих алмазів, котрі використовувалися для фінансування воєн. Після цього їх стає важко відстежити.

 Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?