Названо 10 найкорисніших овочів, які варто включити в раціон вже сьогодні
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Названо 10 найкорисніших овочів, які варто включити в раціон вже сьогодні

Названо 10 найкорисніших овочів, які варто включити в раціон вже сьогодні
Джерело:  online.ua

ЦГЗ склав список з 10 сезонних овочів, які важливо включити в раціон вже сьогодні, оскільки саме влітку вони мають численні корисні властивості.

Джерело: Facebook Центру громадського здоров'я

Медики рекомендують українцям вживати сезонні овочі як в сирому вигляді, так і у відварному. Вони нагадали, чим корисні овочі для здоров'я і закликали включати їх якомога більше в раціон.

1. Буряк

Буряк містить багато калію і нітросполук. Цей овоч є прекрасним засобом для профілактики серцево-судинних захворювань і для нормалізації тиску, а буряковий сік має протизапальну, антиоксидантну дію, надає позитивний ефект при метаболічних, серцево-судинних і шлунково-кишкових захворюваннях за рахунок свого червоного пігменту - беталаіна. До речі, буряк не обов'язково відварювати - відмінний літній салат можна приготувати і з сирого продукту. Для цього потрібно натерти на крупній тертці або порізати соломкою буряк, додати до нього часник, свіжу зелень, рослинне масло і трохи лимонного соку. Також сік буряка можна додавати в домашній лимонад.

2. Солодкий перець

Перець є джерелом вітаміну А, Е і вітаміну В6. У цьому овочі міститься в 6 разів більше вітаміну С, ніж в лимоні, а овоч червоного кольору містить провітаміну А (каротину) стільки ж, як морква. Солодкий перець можна включати в різні страви. Це може бути овочеве рагу, соте, салат. В цілому ж нарізка з солодкого перцю може стати прекрасною закускою до любої м'ясної страви.

3. Морква

Морква - це джерело мікроелементів і вітамінів, а також фолатів, які вкрай необхідні дітям і вагітним жінкам. Морква є одним з лідерів овочів за вмістом провітаміну А, необхідного для хорошого зору, міцного імунітету і здорової шкіри.

4. Кукурудза

У кукурудзяних зернах містяться вітаміни РР, Е, D, К, В1, В2, аскорбінова кислота. Також вони насичені цінними мінеральними речовинами, такими як калій, кальцій, фосфор, залізо, магній, і мікроелементами - нікелем і міддю. Але головна користь кукурудзи криється в клітковині, важливій для нашого травлення.

5. Огірки

Огірки - прекрасний перекус на прогулянці в спеку. Ці овочі здатні притупити почуття голоду, втамувати спрагу, і одночасно наситити організм корисними вітамінами і мінеральними речовинами. Огірок містить аскорбінову, фолієву і пантотенову кислоту, а також інші вітаміни і біологічно активні речовини.

6. Стручкова квасоля

Йдеться про молоді плоди квасолі, багаті білками, вітамінами і мінеральними речовинами. Медики звертають увагу, що квасоля є джерелом рослинного білка і може стати "постачальником" тієї необхідної половини білка в раціоні, необхідного для підтримки молодості.

7. Молода картопля

У молоди'плодах картоплі менше вуглеводів і більше води, ніж в зрілй іосінньо-зимовій картоплі. Її тонка шкірка, багата вітамінами і мікроелементами, дозволяє готувати овоч різними способами, щоб не втрачати корисні властивості. Молоду картоплю можна відварювати, запікати на грилі або тушкувати з іншими літніми овочами.

8. Помідор

Крім високого вмісту провітаміну А, вітаміну С та інших вітамінів, помідори містять особливу корисну речовину - лікопін, яка є антиоксидантом і здатна знижувати ризик розвитку раку. При чому засвоюється лікопін краще з помідор, підданих термічній обробці. Тому включайте помідори в раціон не тільки в свіжому вигляді. У супах, соусах і овочевих рагу вони не менш корисні.

9. Цибуля

Цибулі притаманні антиоксидантні, протизапальні та імуномодулюючі властивості. Цей овоч багатий вітаміном С, мінеральними речовинами.

10. Баклажани

У липні саме час включити в меню баклажани, які, крім вітамінів і мінеральних сполук, містять поліфеноли. Вони корисні для серцево-судинної системи людини, перешкоджають розвитку діабету, знижують ризик розвитку раку і зміцнюють імунітет. Також сирі і відварені баклажани мають виражений антибіотичний ефект.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?