Названо ефективний спосіб запобігти старінню мозку
Категорія
Технології
Дата публікації

Названо ефективний спосіб запобігти старінню мозку

Названо ефективний спосіб запобігти старінню мозку
Джерело:  online.ua

Починати ранок з кави - не тільки гарна, але й неймовірно корисна звичка. Як виявилося, цей напій корисний для мозку і запобігання старечого слабоумства навіть у тих людей, які схильні до когнітивних порушень на генетичному рівні. До такого висновку прийшли вчені з Массачусетської лікарні загального профілю в Бостоні. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Еurekaler.

Щоб довести, що кава потенційно здатна зменшити ризики раннього старіння мозку, експерти провели масштабне дослідження. Вони залучили до нього майже 400 осіб, половина з яких була здоровими людьми, а частина учасників експерименту страждала хворобою Паркінсона. Серед них були люди з мутацією в гені LRRK2, яка несе високий ризик когнітивних порушень, але не гарантує розвиток хвороби Паркінсона.

Вчені виміряли у добровольців кількість кофеїну в крові, а також інших хімічних речовин, які виробляються при метаболізмі кофеїну в організмі. Як виявилося, серед людей, що мають мутацію гена LRRK2 і хворобу Паркінсону, концентрація кофеїну в крові була на 76% нижче, ніж у здорових учасників дослідження. Люди, які страждають на хворобу Паркінсона, як виявилось, споживали на 41% менше кофеїну.

За словами авторки дослідження Грейс Кротті, дослідження не доводить, що споживання кофеїну безпосередньо знижує ризик хвороби Паркінсона, але показує наявність зв'язку між вживанням кави і ризиками розвитку старечого слабоумства. Вчені мають намір продовжити дослідницьку роботу в цьому напрямку.

"Ці результати є багатообіцяючими і стимулюють майбутні дослідження з вивчення кофеїну і методів лікування, пов'язаних з кофеїном, щоб зменшити ймовірність розвитку хвороби Паркінсона у людей з цим геном. Ми ще не знаємо, чи можуть люди, схильні до хвороби Паркінсона, уникати вживання кави, або деякі носії мутації п'ють багато кави і отримують користь від її нейропротекторної дії ", - відзначили дослідники.

Важливо додати, що згідно з науковими дослідженнями, вживання декількох чашок кави в день знижує ризик смерті від будь-яких причин. Раніше вчені підтверджували, що у любителів кави менше ймовірність розвитку серцевих захворювань, діабету другого типу, захворювань печінки, депресії, хвороби Альцгеймера, хвороби Паркінсона, а також раку простати, ендометрію, печінки і шкіри.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що деменції і когнітивним розладам можна запобігти найпростішим способом  - читанням і письмом. Вони запобігають розвитку старечого недоумства, так як тренують мозок і підвищують його стійкість до розумової дегенерації.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?