Названо ім'я того, хто надихнув Януковича роздмухувати тему мови
Категорія
Політика
Дата публікації

Названо ім'я того, хто надихнув Януковича роздмухувати тему мови

Названо ім'я того, хто надихнув Януковича роздмухувати тему мови
Джерело:  slate.com

Тему дискримінації російськомовних громадян в Україні колишній президент Віктор Янукович після Помаранчевої революції порушував за порадою американського консультанта Джона Манафорта.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на американське видання Slate.
За словами автора статті Френкліна Фоера, такі дії Манафорт радив для того, щоб Янукович міг підняти свій рейтинг.
Крім того, в статті йдеться про те, що в 2005 році олігарх Рінат Ахметов викликав Манафорта до Києва для "розкрутки" кампанії Януковича.
"Коли Ахметов викликав Манафорта, в 2005-му, його кандидат зазнав гучної поразки. Янукович щойно програв президентські вибори, в ході кампанії, яка включала масштабні фальсифікації і можливе отруєння діоксином свого опонента", - йдеться в тексті.
За словами автора, це "виглядало так, що Янукович - безнадійний випадок".
При цьому Манафорт вирішив створювати образ тодішнього президента, спираючись на соціологічні опитування, проведені командою дослідників, привезених ним до Києва.
"Водночас Манафорт зрозумів, як робити акцент на поділі серед українського електорату... Соцопитування показували, що Янукович може консолідувати базу своїх прихильників, розпалюючи приховане невдоволення", - пише автор.
Таке невдоволення було вирішено шукати, спираючись на мовне питання.
"І хоча було трохи ознак дискримінації російськомовних громадян державою, він (Манафорт - Ред.) заохотив кандидата (Януковича - Ред.) до того, щоб на основі цих уявних переслідувань мобілізувати свою електоральну базу. З тією ж метою він інструктував Януковича різко критикувати НАТО, що він зробив, засуджуючи спільні навчання, які Альянс проводив в Криму", - йдеться в статті.
У той же час, коли американський посол Вільям Тейлор прибув в Україну в 2006 році, він викликав Манафорта на зустріч в посольство.
"Манафорт після цього постійно був присутнім в офісах американських послів в Україні, він став первинною ланкою для зв'язку між урядом США і Януковичем і його проросійським табором", - йдеться в статті.
Як повідомляв ONLINE.UA, раніше стало відомо, що Джон Манафорт став консультантом претендента на участь в гонці за посаду президента США Дональда Трампа.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?