Названо напої для уповільнення старіння мозку і протидії розвитку деменції
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Названо напої для уповільнення старіння мозку і протидії розвитку деменції

Чай
Джерело:  online.ua

За результатами останніх досліджень науковців, щоденне споживання однієї чи двох чашок кафи або чаю сприяє уповільненню старіння мозку та протидіє розвитку деменції. 

Головні тези:

  • Щоденне споживання кави або чаю допомагає уповільнити старіння мозку та запобігти розвитку деменції.
  • Вживання кави та чаю корелює з кращою роботою мозку та меншим ризиком розвитку деменції.
  • Поліфеноли у каві та чаї мають протизапальні та антиоксидантні властивості, які сприяють захисту мозку.
  • Вживання до 3 чашок кави на день може сповільнювати зниження рухливого інтелекту, але надлишок кофеїну може негативно впливати на розумові здібності.
  • Різні компоненти кави можуть мати різні властивості, тому важливо обмежувати споживання та обирати якісні сорти напоїв.

Як улюблені чай та кава можуть захистити мозок від старіння та розвитку деменції

Зазначається, що у першому дослідженні взяли участь 6 здорових дорослих людей. Середній вік учасників експерименту, який тривав протягом 7 років, складав 68 років.

Підкреслюється, що протягом останніх 5 років деменція розвинулась у 230 учасників дослідження.

Зазначається, що учасники, які випивали 2 чашки кави на день, знизили ризик розвитку деменції на 38% у порівнянні з тими, хто взагалі не вживав кафи.

Кава та чай сприяють кращій роботі мозку та запобігають розвитку деменції
Кава

Ті, хто вживав чай, мали на 36% менший ризик розвитку деменції.

На думку науковців, такі результати пов’язані з високим рівнем поліфенолів у каві та чаї.

Поліфеноли — це рослинні сполуки, що мають протизапальні та антиоксидантні властивості.

Що відомо про результати ще одного дослідження

Ще одне дослідження ставило на меті вивчити вплив вживання кави та чаю, або навпаки відмову від вживання цих напоїв на показники рухливого інтелекту, такі як абстрактне мислення та навички розв’язання проблем, які із віком знижуються.

Це дослідження тривало протягом 9 років і в ньому взяли участь 8 тис 451 доросла людина.

Науковцям вдалось з’ясувати, що вживання до 3 чашок кави на день сповільнює зниження рухливого інтелекту, тоді як ефект від більшої кількості вживання цього напою може бути набагато меншим.

Одна або більше чашок цього напою на день корелюють з меншим зниженням рухливого інтелекту, ніж повна відсутність споживання чаю.

Зазначається, що кофеїн корисний для мозку у обмежених кількостях. При цьому надлишок кофеїну навпаки може пригнічувати роботу мозку та розумові здібності.

Інші компоненти кави, як от кафестол, можуть підвищувати рівень холестерину та негативно позначатися на когнітивних функціях.

Різні сорти кави та чаю можуть містити різну кількість кофеїну та інших компонентів, які могли б вплинути на результати.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?