Названо три кроки, після яких Донбас заговорить українською мовою: опубліковано відео
Категорія
Події
Дата публікації

Названо три кроки, після яких Донбас заговорить українською мовою: опубліковано відео

Названо три кроки, після яких Донбас заговорить українською мовою: опубліковано відео
Джерело:  online.ua

Названо три кроки, які необхідно зробити Україні, щоб українізувати Донбас.
Про це у своєму відеоблозі на ONLINE.UA розповів відомий блогер Ярослав Матюшин.
За його словами, перший крок - це створення україномовного середовища всередині школи.
"Через збільшення, забув це слово, чорт... Через збільшення годин української мови, літератури та будь-якого ще культурознавства, наприклад", - вважає блогер.
Другий крок: любов до мови прищеплювати не уроками.
"На уроках української мови вчать правильно формулювати свою думку і правильно писати, а любов до рідної мови приходить через літературу. І тут у нас суцільний жах. Тому що, як я пам'ятаю шкільну програму, там щось таке депресивне, мабуть, якби я був емо, мені б сподобалося. Тому що там панове, кріпацтво, паничі гноблять, українці страждають, господар-міхур, суцільна депресуха", - зазначив він.

Читайте також: На Донбасі падає популярність російської мови: з'явилася важлива оцінка
Матюшин впевнений, що Міносвіти має займатися популяризацією української мови серед молодого покоління.
"Як піар-фахівець, не можу обійти увагою таке питання, що у нас немає промоції української мови. Міністерство освіти може, наприклад, впровадити, раз на рік, конкурс творів на вільну тему українською. Потім відбирати 24 переможці з кожного регіону і десь-то в Києві їх збирати, урочисто нагороджуватимуть, наприклад, я не знаю, сьомими iPhone. Що, Міносвіти не знайде спонсорів на 24 сьомих iPhone?", - запитує він.
"Я собі просто уявляю, як який-небудь пересічний школяр повертається до Маріуполя, в пересічну школу, а у нього сьомий iPhone... Там буде така епідемія заздрості, що в наступному році вже збільшиться в сотні разів кількість учасників цього мовного конкурсу. Кращі твори можуть озвучувати будь-які зірки... Цей промоушн, ​​його дуже легко організувати, там не треба нічого придумувати, все вже придумано", - додав блогер.

Читайте також: Відомий письменник назвав кращий спосіб українізувати Донбас
За словами Матюшина, третій крок українізації Донбасу - це терпіння.
"Ми всі повинні зрозуміти, що Україна - двомовна країна. Що половина цієї країни 350 років була русифікованою. Цей процес неможливо одночасно розвернути і припинити. Нам потрібні терпіння і системний підхід до цього. І тоді, мабуть, через покоління, ми отримаємо перших україномовних в побуті людей на сході. Але аж ніяк не за один рік або за один місяць. Не дуже коректна аналогія, але вона мені приходить в голову - це, знаєте, як проблема з алкоголіками", - сказав блогер.


Більше читайте в блозі Ярослава Матюшина на ONLINE.UA: Несколько способов украинизировать Донбасс

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?