НБУ анонсував нову угоду з МВФ щодо запозичень
Категорія
Економіка
Дата публікації

НБУ анонсував нову угоду з МВФ щодо запозичень

НБУ анонсував нову угоду з МВФ щодо запозичень
Джерело:  online.ua

В Національному банку оголосили можливість для України отримати спеціальні права запозичення на суму майже в 3 мільярди доларів від Міжнародного валютного фонду.

Джерело: НБУ

За словами голови регулятора Кирила Шевченка, йдеться про можливість отримати відповідні права вже до 2 серпня 2021 року. Наразі все є відповідне рішення Ради виконавчих директорів МВФ.

Утім, для цього ще необхідне голосування Ради керуючих Фонду - відповідно до алгоритму ухвалення рішень у Фонді. Українська сторона зможе отримати близько 2,73 мільярда доларів США згідно з квотою.

Передбачається, що такі кошти будуть розподілені конкретними шляхами після дискусій Нацбанку, який наразі виконує функції банку-депозитарію, з Міністерством фінансів. Йдеться про розподіл між державним бюджетом і золото-валютними резервами регулятора.

В НБУ додали, що регулятор вважає головною не форму співпраці, а реформи й дешеве фінансування з боку МВФ.

“Головне – не форма реалізації: подовження програми чи нова програма. Головне — реформи і дешеве фінансування Фонду. Структурні маяки, визначені МВФ, переходять із програми в програму. Тож, варто сконцентруватися на їх виконанні”, - пояснив Шевченко.

Продовження співпраці офіційного Києва з МВФ - це головне припущення, яке використовує правління НБУ. В цілому очікується на прогрес у переговорному процесі, однак тривале гальмування у виконанні угоди про співпрацю провокує додаткові ризики для дефіциту бюджету на наступні роки.

“Це також може призвести до погіршення інфляційних та курсових очікувань, що змусить центробанк проводити жорсткішу монетарну політику”, - додав голова НБУ.

Одночасно з цим виконання програми співпраці з МВФ може призвести до залучення передбаченого обсягу офіційного фінансування, а також призвести до здешевлення інших залучень на зовнішньому й внутрішньому ринках.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?