НБУ анонсував створення фінансового суду в Україні
Категорія
Економіка
Дата публікації

НБУ анонсував створення фінансового суду в Україні

НБУ анонсував створення фінансового суду в Україні
Джерело:  online.ua

Національний банк України веде перемовини з Міжнародним валютним фондом щодо створення спеціалізованого суду для врегулювання суперечок щодо непрацюючих позик банків (NPL). Цю інформацію підтвердив очільник регулятора Кирило Шевченко. За його словами, спеціалізований суд, або палата суду, зможе забезпечити кращий захист кредиторам, які інколи не можуть повернути свої позики через корупцію у судовій системі. Нацбанк має намір зменшити частку непогашених позик до 24% до 2023 року проти 42% на станом на 1 грудня 2020 року. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на інформаційну агенцію  Reuters.

"Обсяг кредитів у банківській системі становить понад один трильйон гривень, що становить близько 40 мільярдів доларів. Це велика сума, яку варто захищати", — підкреслив Кирило Шевченко.

Як стверджує глава НБУ, залучення Фонду, включно із низкою реформ, є передумовами для отримання офіційним Києвом наступних траншів з допомоги у 5 млрд доларів, про що МВФ домовився з Україною в червні 2020 року.

За словами Шевченка, практика кредитування ПриватБанку до його націоналізації спровокувала збитки банку у 5,5 мільярда доларів, хоча цього не визнають його колишні власники.

"Тому наразі ми обговорюємо варіант створення в Україні спеціалізованого суду чи палати суду, який буде розглядати питання між кредиторами та позичальниками, а також між інвесторами та одержувачами інвестицій", — наголосив очільник Нацбанку.

Кирило Шевченко звертає увагу на те, що зменшення обсягів непрацюючих кредитів (non-performing loans, NPL) допоможе залучити іноземних приватних інвесторів до банківської системи нашої країни. За його словами, наявність понад половини сектору у власності держави є "великим системним ризиком", а регулятор планує знизити цю частку до 25% до 2025 року.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що глава НБУ Кирило Шевченко заявив, що офіційний Київ в поточному році може отримати аж три транші від Міжнародного валютного фонду на загальну суму 2,2 мільярда доларів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?