НБУ б'є на сполох через небезпечне рішення уряду щодо українців
Категорія
Економіка
Дата публікації

НБУ б'є на сполох через небезпечне рішення уряду щодо українців

НБУ б'є на сполох через небезпечне рішення уряду щодо українців
Джерело:  online.ua

Керівництво Національного банку України розкритикувало антикорупційну стратегію Кабміну, в рамках якої уряд має намір створити єдиний реєстр рахунків фізосіб, юросіб і індивідуальних банківських сейфів, доступ до якого отримають правоохоронні та контролюючі органи. У регуляторі вважають, що якщо розкрити банківські рахунки всіх українців, то буде порушена банківська таємниця, а у громадян країни знизиться довіра до банківської системи. Тому НБУ запропонував депутатам під час доопрацювання урядового законопроекту №4135 до другого читання виключити положення про створення такого реєстру рахунків. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу НБУ.

"Національний банк вважає, що пропонований законопроектом спосіб отримання правоохоронними і контролюючими органами інформації, що становить банківську таємницю, фактично означатиме нівелювання інституту такої таємниці. Як наслідок, це може привести до погіршення стану захисту приватної інформації і зниження довіри до банківської системи. Сьогодні підстави і порядок розкриття банківської таємниці на вимогу правоохоронних та контролюючих органів чітко визначені Законом України "Про банки і банківську діяльність". При доопрацюванні законопроекту до другого читання Національний банк запропонував народним обранцям виключити положення про створення такого реєстру, безпосередній доступ до якого передбачається надати правоохоронним та контролюючим органам ", - йдеться в зверненні НБУ до депутатів.

Як відомо, проект закону №4135 "Про засади державної антикорупційної політики на 2021-2024 роки" запропонував Кабмін. У документі описані проблеми в сфері боротьби з корупцією та перелік заходів для їх вирішення. 5 листопада 2020 року Верховна Рада прийняла законопроект №4135 у першому читанні. Законопроект підтримали 320 парламентаріїв, які пояснили своє рішення тим, що в Україні немає основного стратегічного документа в сфері запобігання та протидії корупції майже три роки.

Важливо відзначити, що за даними Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, станом на 1 жовтня 2020 року сума вкладів фізичних осіб в банках-учасниках ФГВФО складає майже 570 млрд гривень. Це на 12,9 млрд грн більше, ніж станом на 1 вересня.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Національний банк України спростив отримання українцями пенсій і соціальних виплат на поштових відділеннях. Для отримання грошей на пошті тепер не потрібно проходити складну процедуру верифіцакіі та ідентифікації - оператор поштового зв'язку має тільки звірити ідентифікаційні дані одержувача з інформацією в виплатних документах.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?