НБУ нарешті назвав причину стрімкого падіння курсу гривні
Категорія
Економіка
Дата публікації

НБУ нарешті назвав причину стрімкого падіння курсу гривні

НБУ нарешті назвав причину стрімкого падіння курсу гривні

В Національному банку України звертають увагу громадян на те, що падіння курсу гривні до долара упродовж останніх місяців було викликане як зовнішніми, так і внутрішніми факторами. В НБУ наголошують, що не бачать катастрофи, а також запевняють українців, що ринок функціонує добре. Директор департаменту відкритих ринків Олексій Лупін наголосив, що девальвацію можна частково пояснити пандемією коронавірусу, а також загальним негативним тлом у світі. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на  "Мінфін".

За словами фахівця, апетит до ризику впав та інвестори скоротили інвестиції в усі країни, що розвиваються.

"Це призводить, зокрема, й до того, що інвестори – нерезиденти виходять з державних цінних паперів", – каже Олексій Лупін.

Він також визнав той факт, що на ситуацію вплинули й внутрішні чинники, наприклад, зростання державних витрат. Варто нагадати про те, що в середині літа 2020 року на єдиному казначейському рахунку було 75 мільярдів гривень, зараз залишок – приблизно 15 мільярдів гривень. Як стверджує експерт, такі активні бюджетні витрати створюють попит на валютному ринку. Як уже згадувалося раніше, у вівторок, 10 листопада, 1 долар коштує 28 гривень 11 копійок. Це на 3 копійки менше у порівнянні з курсом у понеділок.

Не можна не згадати й про те, що пов'язують девальвацію і з аграрним циклом: від врожаю до врожаю.

"Літо – не найкращий період з точки зору надходжень експортного виторгу. У жовтні виторг значно зріс, в порівнянні з вереснем, але ми ще не на піку", – пояснив Олексій Лупін.

На його думку, в будь-якому випадку жодної катастрофи немає. Попри зовнішній і внутрішній фони, валютний ринок функціонує дуже добре.

Як повідомляв ONLINE.UA, нещодавно авторитетний економіст та головний редактор Ukraine Economic Outlook Михайло Кухар поділився своїм новим прогноз для економіки України на 2021 рік, розповів про важливість індивідуального пенсійного накопичення, а також пояснив, в чому користь тіньової економіки та принципів "малого уряду" в економіці.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?