Чого чекати від курсу долара в 2021 році — експерт вразив новим прогнозом
Категорія
Економіка
Дата публікації

Чого чекати від курсу долара в 2021 році — експерт вразив новим прогнозом

Чого чекати від курсу долара в 2021 році — експерт вразив новим прогнозом
Джерело:  YouTube

Відомий економічний експерт та головний редактор Ukraine Economic Outlook Михайло Кухар поділився своїм новим прогноз для економіки України на 2021 рік, розповів про важливість індивідуального пенсійного накопичення, а також пояснив, в чому користь тіньової економіки та принципів "малого уряду" в економіці. За словами експерта, в 2021 році українцям можна розраховувати на літнє укріплення курсу гривні. Окрім того, економіст стверджує, що в наступному році реальний ВВП України зросте на 6,5% щонайменше, передає ONLINE.UA з посиланням на подкаст "Правий Берег Лівий Берег".

"Що чекає нас в наступному році? По-перше, у нас, так звана, низька база порівняння... У нас все настільки впало в другому кварталі цього року, з макроекономічних показників, що якими б не були показники наступного року, в другому кварталі це будуть десятки відсотків зростання, порівняно з провальним кварталом 2020 року. Буде принаймні 12% зростання ВВП за другий квартал", — прогнозує експерт.

Як стверджує Михайло Кухар, навіть якщо розглядати помірно песимістичний сценарій, згідно з яким не так швидко відновлюватиметься експорт, не так швидко поновлюватимуться інвестиції, і навіть на зайдуть 4 млрд нерезидентських грошей — навіть враховуючи усі найгірші припущення та фактори, притік іноземної валюти у 2021 році складе понад 10 млрд доларів в нашу країну.

"4 млрд доларів Нацбанк викупить в свої резерви. 6 млрд, ми гадаємо, купить населення, тому що наше населення схильне купувати по 3-4 млрд доларів щороку. А в роки такого сильного зростання доларових зарплат, яке буде наступного року, — усі ці 6 млрд вони розкуплять. А от те, що вони (українці - ред.) не розкуплять, буде тиснути на укріплення курсу гривні. В нас неодмінно буде літнє укріплення, як в 2019 році. Гадаю, не таке шалене, як було, однак ми очікуємо, що курс буде точно 27 гривень за долар влітку наступного року. А середньорічний курс наступного року — 27,9 гривень за долар", — наголосив Михайло Кухар.

За словами економіста, в 2021 році реальний ВВП України зросте на 6,5% щонайменше. Для середньостатистичного українця це означатиме зростання на 20% зарплати в доларах. Окрім того, Кухар звернув увагу на те, що ВВП нашої країни в доларах зросте на 20%, у найгіршому випадку — на 16%. Згідно з прогнозом Кухара, наступний рік ми закінчимо як країна, у якої буде 168 млрд доларів ВВП.

Як повідомляв ONLINE.UA, нещодавно глава КМУ  Денис Шмигаль озвучив нову гучну обіцянку  — політик зазначив, що його команда не розглядає можливість штучної девальвації гривні і стимулювання інфляції.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?