НБУ оцінив, як Україна пережила перший місяць карантину
Категорія
Економіка
Дата публікації

НБУ оцінив, як Україна пережила перший місяць карантину

НБУ оцінив, як Україна пережила перший місяць карантину
Джерело:  online.ua

Загалом українська економіка зі спокоєм пройшли перший місяць карантину, який ввели через епідемію COVID-19. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу Нацбанку.

За даними регулятора, українці збільшили з початку березня обсяг гривневих коштів на своїх банківських рахунках — на 4%. Станом на 10 квітня він досягав 341,4 мільярда гривень. Обсяги валютних накопичень впали, але незначно — лише на 2%, до 9,8 мільярда доларів США.

"Ліквідність банків зараз становить більше 200 млрд грн. Ще понад 30 млрд грн є у касах банків. Валютна ліквідність становить 7,9 млрд дол. США. Майже стільки ж коштів було і місяць тому. Багато це чи мало? Абсолютно достатньо, щоб без проблем впоратися з підвищеним попитом на зняття коштів", - зазначили в НБУ.

Фахівці проінформували, що 95% банкоматів в Україні працюють у штатному режимі, так само як 70-75% банківських відділень. Установи надають кредити — гривневі запозичення зростають, а валютні знижуються.

Проблемними напрямками під час пандемії стали настрої бізнесу та ринок праці. Підприємства очікують скорочення прибутку.

"Більшість підприємств намагається зберегти співробітників – це позитив. Однак за окремими винятками не наймає нових співробітників, і це ускладнює ситуацію для тих, хто в пошуках роботи. Співвідношення резюме до вакансій зростає в усіх сферах, крім торгівлі, медицини та сільського господарства", - пояснили в НБУ.

Зростання цін в Україні відзначилося повільністю. "Бум" торкнувся лише окремих різновидів товарів — м'яса, круп, овочів, ліків та гігієнічних засобів.

"Перший місяць карантину ми пройшли із запасом міцності й впевненості. "Політ нормальний". Однак надалі для зниження негативного впливу коронавірусу на економіку і громадян, нам обов'язково потрібна підтримка Міжнародного валютного фонду і міжнародних донорів", - резюмував Нацбанк.

Як повідомляв ONLINE.UA, у Міжнародному валютному фонді оголосили, що так названий"Великий карантин" спричинить рецесію у 3,1% ВВП світу. Про катастрофічний прогноз від банку — в окремому матеріалі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?