НБУ попередив про підняття тарифів на комунальні послуги
Категорія
Економіка
Дата публікації

НБУ попередив про підняття тарифів на комунальні послуги

НБУ попередив про підняття тарифів на комунальні послуги
Джерело:  online.ua

Представники Національного банку звертають увагу на те, що утримання енергоносіями високих цін на світових ринках спричиняє вимагає перегляду тарифів на житлово-комунальні послуги.

Джерело:  сайт  Національного банку

НБУ заявив, що тарифи на комунальні послуги доведеться підняти

Що важливо розуміти, регулятор погіршив прогноз інфляції на 2022 рік з 5% до 7,7% з огляду на низку проінфляційних ризиків. Згідно з прогнозами експертів, світові ціни на енергоносії залишатимуться вищими довший час, ніж очікувалося.

Це не лише тиснутиме на виробничі витрати бізнесу, а й потребуватиме поступового перегляду тарифів на житлово-комунальні послуги, – наголосили представники НБУ.

За їхніми словами, саме необхідність приведення тарифів на житлово-комунальні послуги до економічно обґрунтованих рівнів є одним з чільних проінфляційних ризиків.

Фото — unsplash.com

У Національному банку звертають увагу на те, що одномоментне приведення тарифів до обґрунтованих усуне дисбаланси в енергетичному секторі, проте також спровокує значний інфляційний тиск та призведе до погіршення очікувань.

Водночас відтермінування рішень щодо тарифів на ЖКП акумулюватиме квазіфіскальні дисбаланси й ціновий тиск у майбутньому. Зауважимо, що на цьому акцентували також у Міжнародному валютному фонді під час першого перегляду програми stand-by. Серед основних напрямків роботи, на яких зосереджена програма, визначено "зменшення фіскальних ризиків від квазіфіскальних операцій, зокрема в енергетичному секторі", - йдеться в повідомленні.

Як уже згадувалося раніше, у липні 2021 року глава держави Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради нацбезпеки, яким доручив уряду України визначити план поступового переходу до економічно обґрунтованої ціни на електричну енергію з урахуванням соціального захисту споживачів.

Що важливо розуміти, вказаний план мали намір розробити до 31 грудня 2021 року.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?