НБУ прогнозує зростання економіки України у 2023 році після 30% падіння
Категорія
Економіка
Дата публікації

НБУ прогнозує зростання економіки України у 2023 році після 30% падіння

НБУ прогнозує зростання економіки України у 2023 році після 30% падіння
Джерело:  online.ua

На початку 2023 року економіка України повернулася до відновлення завдяки значно ліпшій ситуації в енергетиці, подальшому пристосуванню бізнесу та населення до умов війни та міжнародній підтримці.

Джерело: НБУ

У 2022 році українська економіка зазнала найглибшого падіння за всю історію

У 2022 році реальний ВВП скоротився на 29,1%. Основною причиною падіння ВВП стала повномасштабна війна, розпочата Росією, та пов'язані з нею наслідки.

Йдеться про окупацію окремих територій, руйнування інфраструктури та виробничих потужностей, блокаду чорноморських портів і розрив логістичних зв’язків, масштабну міграцію. Поєднання цих наслідків призвело до різкого скорочення споживчого попиту, інвестиційної діяльності, експорту та врожаїв, — зазначили в НБУ.

Вже в I кварталі 2022 року падіння економіки сягнуло 14,9%. Це стало наслідком не лише повномасштабного вторгнення з 24 лютого, а й значного зростання ризиків напередодні, що негативно позначилося на ділових та споживчих настроях. У ІІ кварталі 2022 року реальний ВВП скоротився на 36,9% у річному вимірі.

Ще навесні з’явилися перші ознаки відновлення економічної активності, яке тривало влітку та на початку осені.

Цьому сприяли поступове налагодження логістики, релокація підприємств, переорієнтація низки видів діяльності на воєнні потреби, подальше звільнення окупованих територій та повернення частини внутрішньо переміщених осіб та вимушених мігрантів до місць постійного проживання, а також відкриття "зернового коридору". В результаті падіння реального ВВП сповільнилося до 30,6% у річному вимірі у ІІІ кварталі, — йдеться в повідомленні.

Проте наприкінці року відновлення економіки перервалося через наслідки масштабних атак Росії на енергетичну інфраструктуру, які призвели до суттєвого дефіциту електроенергії в Україні.

За даними НБУ, на початку 2023 року економіка повернулася до відновлення завдяки значно ліпшій ситуації в енергетиці, подальшому пристосуванню бізнесу та населення до умов війни та міжнародній підтримці.

Очікується, що економіка і надалі пожвавлюватиметься та в поточному році вдасться уникнути падіння реального ВВП, — йдеться в огляді.

Який сектор економіки України постраждав найбільше

Динаміку показників різних видів діяльності упродовж 2022 року визначали насамперед високі безпекові ризики.

Найглибшого падіння зазнав сектор будівництва внаслідок скорочення інвестицій та стрімкого зменшення попиту на житло.

Водночас певну підтримку сектору надавали бюджетні витрати на відбудову інфраструктури. Внаслідок руйнування виробничих потужностей та інфраструктури, скорочення споживчого та інвестиційного попиту економічні результати промисловості також суттєво погіршилися, — додали в НБУ.

Перебої з енергопостачанням наприкінці року через обстріли критичної інфраструктури РФ поглибили спад промислового виробництва. Водночас частину видів переробної промисловості, зокрема машинобудування, легку й харчову промисловість, підтримало державне фінансування військових замовлень.

Переорієнтація сільськогосподарських виробників на українські добрива в умовах припинення імпортних поставок добрив з РФ та білорусі підтримала хімічну промисловість, а стійкий видобуток енергетичних ресурсів, – добувну.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?