НБУ пропонує скасувати податок на доходи з депозитів
Категорія
Економіка
Дата публікації

НБУ пропонує скасувати податок на доходи з депозитів

НБУ пропонує скасувати податок на доходи з депозитів

Керівництво Національного банку України неочікувано для всіх заявило, що всерйоз налаштоване скасувати податок на доходи з депозитів, який ввели 6 років тому. Регулятор обіцяє, що вже в 2021 році буде продовжувати роботу в цьому напрямку. З такою гучною заявою виступив очільник Нацбанку Кирило Шевченко. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "Економічну правду".

"Ми цього року виходили з ініціативою на уряд, щоб відмінити податок на доходи з депозитів. За всю історію незалежності України такого податку не було. Він був введений в 2014 році, коли ситуація з надходженнями була просто жахливою. Сьогодні цього вже немає, є досить стала дохідна база, і ми вважаємо, що можна відмінити цей податок", – підкреслив очільник НБУ.

За його словами, цей податок складається з двох складових – це 18% ПДФО і 1,5% військового збору. Окрім того, наголошується, що наразі про військовий збір не йдеться.

"Доки йде війна, його треба лишати. А от прибрати 18% ПДФО, зважаючи на те, що депозитні ставки і так низькі, ми пропонували Міністерству фінансів і Уряду в законі про бюджет. Це не було враховано", – зазначив Кирило Шевченко.

Посадовець також пообіцяв, що в 2021 році регулятор буде продовжувати роботу в цьому напрямку.

Окрім того, Кирило Шевченко запевнив українців, що наразі наша країна не планує відмовлятися від кредитних відносин з Міжнародним валютним фондом чи іншими міжнародними фінансовими інституціями. Варто зазначити, що раніше очільник Мінфіну Сергій Марченко заявляв про мету повернути МВФ усі борги до 2022 року та нарешті зупинити співпрацю з Фондом. Проте Кирило Шевченко наголосив, що наразі питання відмови від відносин з МВФ не стоїть.

"Такий самий принцип відносин з міжнародними кредиторами. Чим краще в Україні управління, державне управління, я вже не кажу, чим краще країна працює, чим кращі в неї показники, тим більше шансів обирати між кредиторами. Тут я скажу, що ми з паном Марченком знаходимось на одній стороні. Ми обидва зацікавлені у тому, щоб і у фіскальному і монетарному напрямку Україна залишалася стабільною країною. Але для того, щоб отримати таку картину, щоб це стало дійсністю, треба ще багато уваги приділити реальному сектору економіки", — підкреслив Кирило Шевченко.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в НБУ поскаржилися на демарш Рожкової та Салогуба.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?