НБУ вразив українців новим прогнозом курсу гривні
Категорія
Економіка
Дата публікації

НБУ вразив українців новим прогнозом курсу гривні

НБУ вразив українців новим прогнозом курсу гривні
Джерело:  FinClub

Перша заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова заявила, що в Національному банку вважають, що у 2020 році курс гривні може коливатися в обидва боки, в тому числі у сторону зміцнення. Про це вона розповіла у інтерв’ю для "FinClub", передає ONLINE.UA.

"В ході кризи ми спостерігали шокову девальвацію гривні, викликану не економічними чинниками, а очікуваннями і страхом. Нинішнє зміцнення гривні – це результат реформ останніх років. Воно могло б початися й раніше, але якоюсь мірою стримувалося невизначеністю, пов'язаною з подвійними виборами в країні", - каже Рожкова.

За її словами, подібний шлях проходили також інші країни, які реалізовували режим інфляційного таргетування. Наприклад, Чехія чи Польща на початку 2000-х". Окрім того, чиновниця наголосила, що зміцнення курсу гривні є результатом викупу до резервів рекордного обсягу валюти та залучення зовнішнього інвестування в державні і приватні компанії.

"Курс, який ми бачимо, – це відображення ринкових тенденцій. Ми викупили до резервів рекордний обсяг валюти за 14 років: чиста купівля – 7,9 млрд дол у 2019-му. При цьому нерезиденти завели близько 4,3 млрд дол в ОВДП. Тобто були й інші чинники зміцнення гривні: це й зростання продуктивності в агросекторі, і зовнішнє фінансування, яке залучали і державні, і приватні компанії – "Нафтогаз", "Кернел" та інші. І в 2020 році курс може помірно коливатися в обидва боки, в тому числі й зміцнюватися", - пояснила Рожкова.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що аналітики авторитетного видання Bloomberg повідомили неймовірну новину. За їх словами, в минулому році  курс української гривні до долара підвищився на 19%. Таким чином гривня стала першою в рейтингу валют, які найбільш зросли — цим можна пишатися всім українцям.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?