НБУ заявив про неминуче підвищення облікової ставки
Категорія
Економіка
Дата публікації

НБУ заявив про неминуче підвищення облікової ставки

НБУ заявив про неминуче підвищення облікової ставки
Джерело:  online.ua

Представники Національного банку України попереджають українців про те, що підвищення облікової ставки у 2021 році є неминучим. Вони також звернули увагу на те, що наразі облікова ставка становить 6% і це найнижчий за історію незалежної України рівень. В НБУ прогнозують, що в найближчому майбутньому облікова ставка може зрости до 7%, оскільки більшість комітету з монетарної політики НБУ схиляється до підвищення облікової ставки у 2021 році. Вона повинна повільно зрости до 7% протягом наступних місяців. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на сайт регулятора.

На переконання членів комітету, підвищення облікової ставки сприятиме послабленню фундаментального інфляційного тиску та суттєво покращить інфляційні очікування, а тому допоможе поступово сповільнити інфляцію. Нацбанк розраховує на те, що збільшення облікової ставки може повернути інфляцію до цільового діапазону 5% на початку 2022 року.

"Під час обговорення прогнозної траєкторії облікової ставки думки членів КМП також розділилися, хоча переважна більшість вважає підвищення облікової ставки у 2021 році неминучим", – йдеться в заяві НБУ.

Згідно з останніми даними, 8 із 10 членів комітету підтримують збереження облікової ставки на рівні 6%, утім, по-різному оцінюють ризики для інфляційного розвитку.

Як відомо, облікова ставка – це монетарний інструмент. Що важливо розуміти, вона стосується багатьох українських громадян, оскільки саме від неї залежить відсоток на кредити та депозити, іпотеку, рівень інфляції та курс гривні. Облікова ставка показує, скільки коштують гроші в економіці. Що вища ставка, то дорожчими є гроші в економіці. Що нижчою – то дешевшими.

Варто нагадати про те, що у червні 2020 року НБУ знизив облікову ставку до рекордного мінімуму – до 6%, оскільки було зафіксовано значне зниження темпів інфляції, поступове відновлення ділової активності з послабленням карантину. Окрім того, офіційний Киїі та МВФ нарешті домовилися продовжувати співпрацю і про новий транш.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Україні запускають доступну іпотеку під 7%.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?