НБУ знову підвищив облікову ставку через різкий стрибок інфляції
Категорія
Економіка
Дата публікації

НБУ знову підвищив облікову ставку через різкий стрибок інфляції

НБУ знову підвищив облікову ставку через різкий стрибок інфляції
Джерело:  online.ua

Національний банк України прийняв рішення підвищити облікову ставку до 10% річних.

Джерело: НБУ, брифінг  НБУ

Підвищення облікової ставки

НБУ обґрунтовує підвищення облікової ставки до 10% вимогами посилення монетарної політики НБУ для поліпшення інфляційних очікувань і забезпечення стійкого зниження інфляції до цілі 5%.

Після проходження піку восени 2021 року інфляція знижувалася, але повільніше, ніж очікувалося, а фундаментальний інфляційний тиск навіть посилився, - повідомили в НБУ.

У банку повідомили, що наприкінці 2021 року інфляція знижувалася завдяки рекордним врожаям і корекції окремих світових цін на продовольство. Стримували інфляцію також адміністративні рішення щодо фіксації тарифів на деякі житлово-комунальні послуги (ЖКП).

Також банк передбачив, що інфляція на 2022 рік збільшиться з 5% до 7,7%, зважаючи на реалізацію низки проінфляційних чинників.

У 2022 році інфляція сповільниться, але повернеться до цілі 5% лише в 2023 році, - зазначили в національному банку.

Нагнітання інформаційного фону навколо потенційної військової агресії відображається в падінні вартості українських активів та девальваційному тиску. Тривале збереження геополітичного напруження може вкрай негативно вплинути на очікування населення, бізнесу та інвесторів.

Ключовими ризиками для прогнозу залишаються ескалація Росією військового конфлікту та довший і суттєвіший, ніж очікувалося раніше, ціновий сплеск у світі, - зазначили в банку.

Фото — unsplash.com

Ринок акцій РФ рекордно обвалився на тлі загрози вторгнення в Україну

Нагадаємо, що на тлі загрози вторгнення в Україну та посилення геополітичних ризиків ринок акцій РФ переживає черговий рекордний обвал, який можна порівняти з тим, що відбувався на початку пандемії COVID-19, у березні-квітні 2020 року.

Індекс російського рубля продемонстрував слабкість на фоні загострення відносин між РФ та Заходом та на тлі загрози російського вторгнення до України.

Негативний фон новин, що супроводжує цю ситуацію, відлякує багатьох інвесторів від російського ринку, і насамперед іноземних. При цьому, незважаючи на геополітичний негатив, рубль у вівторок виглядав відносно непогано завдяки сильній динаміці нафти. При цьому на російському фондовому і борговому ринках спостерігалися панічні розпродажі, що зазвичай призводить до серйозного просідання рубля, — повідомляють економісти.

Зазначається, що протягом останнього десятиліття, російський ринок акцій пережив вже три значні обвали.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?