Не дивлячись на суспільну користь, громадяни скептично ставляться до участі у діяльності ГО та їх фінансуванні
Категорія
Україна
Дата публікації

Не дивлячись на суспільну користь, громадяни скептично ставляться до участі у діяльності ГО та їх фінансуванні

Не дивлячись на суспільну користь, громадяни скептично ставляться до участі у діяльності ГО та їх фінансуванні
Джерело:  online.ua

Громадяни України скептично ставляться до участі у діяльності ГО та їх фінансуванні, не дивлячись на суспільну користь. Про це стало відомо з результатів 9-ої хвилі Національного опитування щодо громадянського залучення, проведеного в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!».

Джерело: Програма сприяння громадській активності «Долучайся!»

Висновки дослідження показали, що українці скептично ставляться до громадських організацій, але охоче беруть участь в різноманітних заходах у своїх громадах.

Майже 45% респондентів визнали, що не відчувають наслідків реформ, а половина населення вважає, що без хабаря не можливо отримати базові послуги від держави.

Українці більш охоче беруть участь у житті своїх громад, ніж у діяльності ОГС

У ході опитування громадяни підтвердили, що добре поінформовані про можливості демократичної участі у прийнятті рішень на національному рівні, але вони зрідка користуються ними, щоб висловити свою громадянську позицію.

7% респондентів стверджують, що вони регулярно беруть участь у різноманітних заходах у своїй громадах. Ще 29% вказали, що зрідка приєднуються до загальних зборів у громаді чи інших активностей. Відсутність вільного часу (32%) та зацікавленості (30%) є основними перешкодами для участі в громадському житті. За останній рік тільки 4% респондентів зазначили, що були активно залучені у діяльності ОГС, ще 15% робили це рідко. 41% респондентів така діяльність не зацікавила, в той час, як 38% не мали на це вільного часу.

Хоч більшість громадян і знають про різні форми демократичної участі громадян у прийнятті рішень, вони рідко застосовують ці знання на практиці. Рідше за все громадяни долучаються до розв’язання питань загальнонаціонального значення. Тільки 1% громадян брали участь в обговоренні законопроєктів на державному чи місцевому рівні. 1% громадян зверталися в прокуратуру або поліцію, щоб повідомити про випадки корупції aбо відкрито повідомляли про них у ЗМІ чи робили анонімні публікації онлайн (1%).

Українцям притаманна культура благодійності, але громадські організації не в пріоритеті

Опитування також показало, що українці найчастіше жертвують кошти на церкву (66%), вуличним жебракам (63%) та на армію (60%).

Організації громадського суспільства українці підтримують значно менше - 89% громадян ніколи не жертвували на громадські ініціативи. Більшість опитуваних переконані, що фінансувати ОГС мають переважно багаті люди (58%), бізнес (49%) або держава (44%). Проте, українці визнають, що самі громадяни також мають бути залучені: 44% респондентів вважають, що це завдання громадян, чиї інтереси представляють громадські ініціативи. Найменша кількість респондентів (9%) вважають, що громадські організації мають фінансувати іноземні уряди.

Українці не відчувають наслідки реформ

Щодо реформ, майже половина громадян (45%) ще не відчули жодних їх наслідків. Лише 2% українців вказали, що відчули позитивні зміни. Більшість респондентів (51%) переконані, що на результати реформи можна очікувати не раніше ніж через 4-5 років, а ще третина (29%) вагаються з відповіддю.

Говорячи про корупцію, абсолютна більшість (91%) вказала, що корумповані чиновники мають бути усунені з посади. Але при цьому 66% респондентів вважають, що якщо можна розв’язати проблему з державним службовцем за допомогою винагороди, більшість людей в Україні спробують цим скористатися. Хоча 65% погоджуються, що кожен, хто пропонує хабар, повинен нести таку ж відповідальність, як і той, хто його бере, майже 50% респондентів вважають, що не отримають медичної допомоги чи вищої освіти, якщо не дадуть хабаря.

Також українці чітко розмежовують пріоритетні виклики для держави та для себе особисто.

На думку респондентів, найважливішими проблемами для України є корупція (50%), криза на Донбасі (42%) та бідність (37%). Попри тривалу пандемію Covid-19, лише 18% вважають доступ до медичних послуг критичною проблемою для держави. Викликами для себе особисто українці на першому місці виділяють бідність (47%), доступ до медичних послуг (36%) та безробіття (34%). Основними ознаками незворотності позитивних змін респонденти вказують збільшення достатку їх родини (55%), зростання економіки (49%), а також можливість отримувати якісні послуги від держави (41%).

Українці загалом обізнані зі своїми правами та свободами

Громадяни під час опитування продемонстрували, що обізнані зі своїми правами та свободами, структурою гілок влади та бюджетними процедурами, однак мають невисоке знання у галузі оподаткування. Зокрема, тільки 41% респондентів знають, що ставка податку на дохід фізичних осіб становить 18%, тоді як 37% не змогли відповісти на це питання.

Найчастіше респонденти плутаються у способі організації та функціях органів місцевої влади.

Лише 25% правильно назвали місцеві органи виконавчої влади (обласні, районні та місцеві адміністрації). Чверть (24%) вважають, що виконавча влада зосереджена в руках обласних, районних та місцевих рад. Ще 24% вважають, що і ради, і адміністрації є місцевою виконавчою владою. Також респондентів спантеличило питання щодо проведення мирних зібрань – 62% вказали, що для того, щоб провести мирну акцію, необхідно отримати дозвіл місцевої влади.

Опитування щодо громадського залучення проводиться два рази на рік з 2018 року, та досліджує обізнаність щодо громадянського залучення та участі, ставлення до громадського суспільства, а також сприйняття процесу реформ та участь у ньому. В останній хвилі опитування українцям ставили питання про рівень їхньої громадянської освіти та готовності фінансово підтримувати благодійні організації чи організації громадянського суспільства.

Загальнонаціональне опитування щодо громадського залучення проводиться в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!» (USAID/ENGAGE), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та впроваджується Pact в Україні.

Польовий етап загальнонаціонального опитування щодо громадського залучення проводився компанією Info Sapiens у серпні – вересні 2021 року. Дані зібрані за допомогою інтерв’ю, що проводилися серед жителів України віком від 18 років особисто у помешканнях респондентів. Вибірка опитування складала 2080 респондентів і була сформована відповідно до розподілу дорослого населення України за віком, статтю, областю і типом населеного пункту.

Як повідомляв ONLINE.UA, результати попереднього опитування  Програми сприяння громадській активності «Долучайся!» показали, що українці готові до самоорганізації, але покладають відповідальність на державу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?