Не має права - Україна невідкладно звернулася до світу через Росію
Категорія
Політика
Дата публікації

Не має права - Україна невідкладно звернулася до світу через Росію

Не має права - Україна невідкладно звернулася до світу через Росію
Джерело:  online.ua

Українське Міністерство закордонних справ невідкладно звернулося до міжнародної спільноти. Приводом стала трагічна річниця одного з епізодів великого сталінського терору в СРСР, "спадкоємицею" якого наразі стала Росія. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на заяву відомства.

Дипломати нагадали, Що саме 5 серпня 1937 року стала чинною постанова Політбюро ЦК ВКП(б) "Про антирадянські елементи". Документ став поштовхом для репресій приголомшливих масштабів.

"Внаслідок рішення, прийнятого 5 серпня 1937 року протягом кількох днів жовтня-листопада у карельському урочищі Сандармох було страчено майже триста представників української інтелігенції — вчених, митців, державних діячів. Серед них творець модерного українського театру Лесь Курбас, поет-неокласик Микола Зеров, драматург Микола Куліш, письменники Валер’ян Підмогильний, Марко Вороний, Олекса Слісаренко, яких ми називаємо "розстріляним відродженням", - нагадали в МЗС.

Відзначається, що наразі Кремль активно сприяє відродженню радянського та сталінського культу. В основі прорадянської політики сучасної Росії — замовчування злочинів режиму, викривлення фактів та поширення величі тодішньої влади.

Водночас Москва продовжує політику репресії — на окупованому Криму й в окремих районах Донбасу. Вторгнення РФ в Україну стало для цих регіонів стало синонімом безладу, несправедливих ув'язнень, тортур, там надалі продовжують зникати люди.

Окремим стовпом стало цинічне переслідування кримськотатарського народу, яке повністю відсилає нас до трагедії 1944 року.

"Міжнародна спільнота не має права заплющувати очі на такі кричущі порушення прав людини в Росії, на згортання демократії, реабілітацію Сталіна та цензурування історії. Адже сталінський дух необхідний нинішньому керівництву Кремля для того, щоб забезпечити собі необмежену владу, а також реалізувати свої агресивні плани відродження російської імперії", - наголосили в міністерстві.

Як повідомляв ONLINE.UA, російський уряд протягом останніх років регулярно звинувачують у спробах викривити світову історію на свою користь. Цього разу зі спільною заявою проти такої політики виступили країни Балтії та Сполучені Штати.

Виступ пов’язаний до 80-річного ювілею з моменту ухвалення декларації Уеллеса. Цей документ — офіційне засудження окупації та анексії балтійських країн з боку Радянського Союзу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?