Не можна надмірно регулювати - Зеленському зробили важливе попередження
Категорія
Економіка
Дата публікації

Не можна надмірно регулювати - Зеленському зробили важливе попередження

Не можна надмірно регулювати - Зеленському зробили важливе попередження
Джерело:  interfax.com.ua

Український глава Володимир Зеленський пообіцяв українцям, що і комерційні, і державні банки будуть видавати іпотечні кредити під 10% річних. Але в НБУ вважають нереальними плани президента. В.о. глави регулятора Катерина Рожкова попередила Зеленського про наслідки надмірного регулювання банківських ставок, так як це призведе до відтоку коштів з банківського сектора, в результаті чого банки відмовляться від іпотек. Про це 13 липня Рожкова заявила в інтерв'ю Інтерфакс, передає ONLINE.UA.

"Якщо ти починаєш надмірно регулювати бізнес: ставки, комісії і так далі, - то він просто перестає працювати. У нас яке завдання: щоб гроші були в банківському секторі або, навпаки, виштовхнути їх з банків?", - заявила Рожкова.

Вона пояснила, що ставки не можуть успішно регулюватися указом президента або урядом, тому що існують економічні закони. І якщо інфляція буде висока, то ставки по депозитах, за словами Рожкової, будуть підніматися в будь-якому випадку, а значить будуть рости ставки і за кредитами.

"Якщо втручатися адміністративно, можемо дійти до того, що підприємства і громадяни будуть один одному самі позики надавати ... Тому якщо ми поставимо економічно необґрунтовані обмеження, ми просто виштовхнемо ці операції з банківського сектора, вони підуть", - вважає Рожкова.

Нагадаємо, на сьогоднішній день Нацбанк встановив найнижчу облікову ставку в історії нашої країни - 6%. Ще рік тому вона була в три рази вище. Знадобилося це для того, щоб підтримати ослабілу через пандемію Covid-19 економіку. Але це негативно відіб'ється на українцях, адже банки тепер не зацікавлені в грошах громадян, а значить будуть знижувати відсотки по депозитах.

Експерти і економісти переконані, що обіцянка Зеленського знизити іпотеку до 10% - це видавання бажаного за дійсне. Вони підкреслюють, що в цьому році знизити іпотеку до 10% неможливо, так як у банків на це немає ресурсу. А щоб видавати кредити хоча б під 9,9%, депозити повинні бути на рівні 7%, до чого ще далеко.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський терміново зібрав правління НБУ після відставки Смолія. На нараді він заявив про важливість збереження незмінності політики центробанку.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?