Зеленський терміново зібрав правління НБУ після відставки Смолія - ​​що сталося
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський терміново зібрав правління НБУ після відставки Смолія - ​​що сталося

Зеленський терміново зібрав правління НБУ після відставки Смолія - ​​що сталося
Джерело:  interfax.com.ua

Відставка глави Нацбанку Якова Смолія стала однією з найрезонансніших подій останніх днів в економічному житті України. Ситуація особливо загострилася після того, як Смолій заявив, що йому довелося звільнитися через систематичний політичний тиск на керівництво НБУ з боку влади. В Офісі президента запевняють, що для влади стало великою несподіванкою звільнення Смолія, хоча ексчиновник запевняє, що саме президент Володимир Зеленський поставив остаточну крапку в питанні про відставку глави регулятора. 13 липня стало відомо, що Зеленський після відставки Смолія терміново зібрав правління НБУ. На цій нараді він заявив про важливість збереження незмінності політики центробанку. Про це повідомила в.о. глави НБУ Катерина Рожкова, передає ONLINE.UA з посиланням на Інтерфакс-Україна.

"Конкретні прізвища з нами не обговорювалися. Ми говорили скоріше про те, що для ринку - і внутрішнього, і зовнішнього - дуже важлива незмінність політики НБУ ", - прокоментувала Рожкова зустріч із Зеленським.

Чиновниця зазначила, що члени правління банку назвали Зеленському якості, якими повинен володіти потенційний кандидат на посаду глави Нацбанку. Вони закликали президента при прийнятті рішення звернути увагу на те, що новий керівник регулятора повинен погодитися зі стратегічним баченням реформ Нацбанку, не мати політичних амбіцій і володіти залізними нервами.

"Ми сподіваємося, що президент обере гідного кандидата", - зазначила в.о. глави НБУ.

Важливо відзначити, що в президентській адміністрації заявили, що Зеленський підтримує незалежність Нацбанку і запевнили, що новий глава регулятора буде професіоналом з хорошою репутацією. В ОПУ підкреслили, що ніхто не очікував і не вимагав заміни Смолія, але влада не може змусити людину залишитися на своєму посту, якщо він або вона цього не хоче.

Нагадаємо, 1 липня глава Національного банку Яків Смолій написав і подав на ім'я президента Володимира Зеленського заяву про відставку через "систематичний політичний тиск". Чиновник до останнього не хотів називати конкретних прізвищ, проте уточнив, що рішення про відставку прийняв після численних абсурдних вимог команди українського лідера Володимира Зеленського, які Смолій не хотів і не збирався виконувати. Зеленський в свою чергу запевнив, що у нього були хороші відносини з вже колишнім главою НБУ.

Важливо відзначити, що відставка Смолія сталася після того, як уряд і парламент розкритикували НБУ за істотне зміцнення гривні в другій половині 2019 року. У Нацбанку у відповідь заявляли, що лише стримують коливання нацвалюти і не впливають на ринкові тренди. У ВРУ, коментуючи відставку глави НБУ, назвали рішення Смолія несподіваним. Нардепи запевнили, що не мали наміру звільняти Смолія, а готуючи проект постанови з критичною оцінкою НБУ, хотіли дати політичну оцінку без юридичних наслідків.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський нарешті розкрив всі карти щодо відставки Смолія.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?