Не погодимося на гроші - в команді Зеленського прийняли остаточне рішення
Категорія
Політика
Дата публікації

Не погодимося на гроші - в команді Зеленського прийняли остаточне рішення

Не погодимося на гроші - в команді Зеленського прийняли остаточне рішення

Українська влада зробила жорстке попередження Ірану, де затягують розслідування катастрофи МАУ. Заступник глави МЗС Євген Єнін, який очолює українську групу переговірників з Іраном у справі про катастрофу українського літака, який був збитий іранськими військовими незабаром після вильоту вранці 8 січня 2020 року, заявив, що Україна більше зацікавлена дізнатися правду про обставини загибелі літака, ніж в грошовій компенсації. За словами дипломата, такої позиції дотримуються і родичі загиблих, які хочуть знати, що сталося в трагічний день, тому офіційний Київ за жодних умов не погодиться на гроші в обмін на правду. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Радіо Свобода.

"Питання правди нас хвилює набагато більше, ніж питання грошей. І це не моя позиція, не моя примха як керівника делегації, це - вимоги сімей загиблих, які хочуть знати, що сталося тоді. Ми ні за яких умов не погодимося на гроші в обмін на правду. Розуміння правди зможе об'єктивно визначити рівень компенсацій, на які можуть претендувати сім'ї загиблих, авіакомпанія і держава Україна", - пояснив Енин позицію Києва.

Технічне розслідування катастрофи МАУ, за словами Єніна, важливо не тільки для України, але і для всього світу, оскільки, наприклад, після катастрофи малайзійського літака рейсу MH17, збитого над Донбасом російською ракетою в 2014 році, українська сторона напрацювала рекомендації, які стали обов'язковими для всіх членів IKAO.

Важливо відзначити, що українська сторона намагається домогтися справедливого розслідування обставин катастрофи МАУ виключно за допомогою переговорів з іранською стороною, так як розгляд справи в міжнародних судах може затягнутися як мінімум на п'ять років. Іран йде на переговори, де вже погодився виплатити компенсацію за збитий український літак. Але в МЗС Ірану відзначили, що цей процес займає багато часу і має різні технічні і юридичні аспекти.

Нагадаємо, що український літак Boeing-737 авіакомпанії МАУ, який прямував рейсом PS 752 Тегеран - Київ, збили в ніч на 8 січня незабаром після зльоту. В результаті авіакатастрофи загинули 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Як відомо, серед жертв катастрофи були громадяни 7 держав. Нещодавно міністр оборони Ірану бригадний генерал Амір Хатамі у відповідь на запит колишнього іранського законодавця Махмуда Садекі заявив, що в авіакатастрофі українського літака МАУ винен оператор ракетної системи. Він "без дозволу" випустив дві бойові ракети по пасажирському літаку, тому є єдиним винним в трагедії.

Як відомо, в липні Іран відправив до Парижа "чорні ящики" з збитого в січні українського пасажирського літака авіакомпанії МАУ. На даний момент відомо, що бортові самописці успішно прочитані і розшифровані - стенограма підтвердила факт незаконного втручання. Наступний раунд переговорів з Іраном щодо розслідування авіакатастрофи рейсу Тегеран-Київ, запланований на жовтень.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Іран прийняв нове обурливе рішення проти України- влада країни заявили, що не будуть компенсувати українській авіакомпанії "Міжнародних авіаліній України" вартість літака, який помилково збили в січні. У Тегерані вважають, що компенсацію повинні виплатити європейські страхові компанії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?