Не публікуйте дані полонених у мережі. Сергій з позивним "Немо" розповів про звільнення з полону РФ
Категорія
Україна
Дата публікації

Не публікуйте дані полонених у мережі. Сергій з позивним "Немо" розповів про звільнення з полону РФ

Не публікуйте дані полонених у мережі. Сергій з позивним "Немо" розповів про звільнення з полону РФ
Джерело:  online.ua

Українського воїна Сергія з позивним "Немо" звільнили з полону, куди він потрапив під час боїв за Бахмут, у лютому 2023 року. За словами бійця, до початку повномасштабної війни він працював комерційним директором. Росіяни утримували його на окупованій території Луганської області. Сергій вирішив розповісти українцям про перебування в полоні, а також дати декілька важливих порад родичам та близьким воїнів, які зникли безвісти або ж також потрапили до полону.

Джерело: Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими

Воїн Сергій розповів про свій досвід перебування в російському полоні

За словами бійця, він та інші солдати ЗСУ, постійно знаходилися у закритому приміщенні. На вулицю їх ніколи не випускали.

Якісь звістки з’являлися лише від тих, хто потрапив у полон пізніше. Людина приходила в камеру, то питали яка бригада і де взяли – так і довідувалися якісь новини. Зв’язок був відсутній, навіть годинник був табу. Живеш майже у пітьмі, лише лампочка цілодобово світить: що перша година ночі, що перша година дня – однаково. Коли приносять їжу і воду, ти розумієш, що це, умовно кажучи, ранок. У всіх інших випадках ти живеш поза часом.

Сергій також відверто зізнається, що найбільше йому та його побратимам допомагало просте людське спілкування.

Воїн Сергій із позивним "Немо"(фото - відкриті джерела)

Кожен з воїнів ділився своїми історіями або ж розповідав про те, яким було його життя до війни.

Окрім того, "Немо" зазначає, що у їхній камері були дві художні книжки і два підручники: один з української літератури за 9 клас, другий – історія за 9 клас. З книжок – здається, 14 том зібрання творів Джека Лондона і щось із ранньої творчості Ремарка.

За його словами, ці книжки мандрували по камерах.

А потім з’явилась ще збірка творів Михайла Коцюбинського. ЇЇ дочитав десь до середини, а потім мене вже поміняли. Коли дуже накривало, єдине, що рятувало, – це підійти до когось, смикнути і сказати: поговори зі мною. Спілкування рятувало. Все, що ти міг передумати, ти за перших кілька днів уже передумав. Але воно перестає працювати за деякий час. Особливо, коли сподіваєшся на обмін, а його немає – це теж дуже морально гнітить, - зізнається боєць.

До яких порад варто дослухатися родичам полонених та зниклих безвісти

Як стверджує Сергій, якщо хтось зник, найперше потрібно звернутися до Національного інформаційного бюро і до Координаційного штабу.

Окрім того, не варто публікувати свій номер і дані полоненого в соцмережах.

За словами бійця, доволі часто трапляються випадки, коли до родин тих, хто в полоні, дзвонять шахраї й просять скинути дві тисячі гривень чи сто доларів за спілкування з "полоненим".

Чим медійніша постать, тим її важче буде обміняти. З іншого боку, коли люди втрачають надію, їм треба щось робити. І я розумію, чому вони це роблять. Але такі дії несуть швидше проблеми, ніж їхнє розв'язання".

 Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?