Не збираюся продавати частину країни: президентка Молдови Санду кинула виклик РФ
Категорія
Світ
Дата публікації

Не збираюся продавати частину країни: президентка Молдови Санду кинула виклик РФ

Не збираюся продавати частину країни: президентка Молдови Санду кинула виклик РФ
Джерело:  online.ua

14 липня лідерка Молдови Мая Санду офіційно попередила, що громадянам її країни потрібно готуватися до режиму економії енергоресурсів цієї зими. За словами президентки, вона "не збирається продавати частину країни" задля дешевшого газу з Росії. 

Джерело:  Newsmaker

Президентка Молдови Санду кинула виклик РФ щодо газу

Політикиня звернула увагу на те, що офіційний Кишинів підписав контакт з російським "Газпромом" на тих умовах, на яких це тоді можливо було зробити, враховуючи політизовану позицію Кремля.

Я не збираюся продавати частину країни тільки для того, щоб у нас пів року був дешевший газ. Наша країна незалежна, і ми маємо дотримуватися цього. Так, важко усім. І не в останню чергу через те, що ми за цей час не шукали альтернативи, не інвестували в енергетичні проєкти - тому що тоді не були у цьому зацікавлені, - публічно заявила Мая Санду.

Президентака країни також зазначила, що не розуміє позицію опозиційних сил, які критикують невигідний контракт, звернувши увагу на те, що самі вони не підписали довгостроковий договір з "Газпромом", коли були при владі і "служили Москві, а не своїм громадянам".

Мая Санду (фото — presedinte.md)

Вони не могли і для нас це неможливо. Тому що немає ринкових умов. Ціна не ринкова, а спекулятивна. Створюються такі обставини, щоб ціни на газ ставали захмарними, - пояснила лідерка країни.

За її словами, зараз дуже багато країн готуються до складної зими і Молдові також варто до цього готуватися й утеплювати домівки. Президентка також повідомила, що уряд розробляє систему підтримки громадян у зв’язку з цим та обговорює з ЄС фінансову підтримку.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?