Негайно: ООН терміново звернулася до України
Категорія
Політика
Дата публікації

Негайно: ООН терміново звернулася до України

Негайно: ООН терміново звернулася до України
Джерело:  online.ua

Моніторингова місія ООН з прав людини жорстко розкритикувала законопроєкт про дезінформацію, запропонований Міністерством культури України. В ООН зізналися, що розділяють тривогу представників ЗМІ і громадянського суспільства щодо законопроєкту. Окрім того, опубліковано заклик не вводити непотрібні обмеження для роботи журналістів. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сторінку місії в соціальних мережах.

"Нинішній проєкт закону про дезінформацію не відповідає міжнародним стандартам прав людини, може підривати свободу ЗМІ і привести до самоцензури", - сказано в заяві.

Також наголошується, що спроба ввести кримінальну відповідальність за поширення дезінформації може спровокувати переслідування представників медіа за виконання своєї роботи. На думку членів місії, також не варто створювати орган, відповідальний за моніторинг і фільтрування контенту.

"Боротися з дезінформацією і фейк необхідно, але не за рахунок обмеження свободи медіа. Закликаємо Міністерство культури, яке розробило цей, перший, проєкт, дотримуватися міжнародних стандартів прав людини, негайно продовжити публічне обговорення, забезпечити його відкритість та інклюзивність", - наголосили в ООН.

Як відомо, законопроєкт Про протидію дезінформації пропонує ввести поняття "професійний" журналіст. Також проект закону передбачає введення Індексу довіри ЗМІ. Окрім того, пропонується створення інституту Уповноваженого з питань інформації, кримінальну відповідальність за дезінформацію, включаючи мільйонні штрафи.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що США, Канада, Німеччина, Франція, Велика Британія, Україна раптово  виступили проти нової резолюції ООН, яка стосується кібербезпеки.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?