Нелегітимні вибори - ЄС завдав остаточного удару по Лукашенку
Категорія
Світ
Дата публікації

Нелегітимні вибори - ЄС завдав остаточного удару по Лукашенку

Нелегітимні вибори - ЄС завдав остаточного удару по Лукашенку
Джерело:  online.ua

Євросоюз скликав на середу, 19 серпня, надзвичайний позачерговий саміт через резонансні події в Білорусі. Європейські лідери, які брали участь у заходах, вирішили не визнавати президентських виборів 9 серпня на рівні співдружності. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на підсумки дискусії.

Німеччина наразі виступає як голова Ради ЄС. За словами федеральної канцлерки Ангели Меркель, Брюссель не може визнати голосування, яке спричинило масові протести по всій Білорусі.

"Вибори не були ані справедливими, ані вільними, з цієї причини результат цих виборів не може бути визнаний", - наголосила вона.

Європейська сторона висловилася на підтримку протестувальників, білорусам варто самостійно обирати свій шлях. На тлі цих подій іншим країнам не слід тиснути й впливати на ситуацію, як намагається робити Росія.

Водночас Рада ЄС узгодила виділення суми в 53 мільйони для допомоги білоруському народу.

Слід зауважити, на виборах Олександр Лукашенко отримав такий рівень підтримки, в якому тисяч й мільйони білорусів одразу засумнівалися. Пізніше стали широко відомі шокуючі випадки фальсифікації голосування.

Силовики республіки у перші дні протестів вдалися до надзвичайно жорстокої тактики. Окрім використання водометів, рукопашної сили, гумових куль, світло-шумових гранат, вони затримали тисячі людей — їх випустили з ізоляторів лише через кілька днів тортур і знущань.

Як повідомляв ONLINE.UA, президент Олександр Лукашенко стверджує, що протести в Білорусі підігрівають з-за кордону. На тлі подібного твердження він особисто дорікнув іноземним лідерам — Володимиру Зеленському, Ангелі Меркель, Еммануелю Макрону.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?