Нейромережу навчили кодити з нуля не гірше за програмістів
Категорія
Технології
Дата публікації

Нейромережу навчили кодити з нуля не гірше за програмістів

Нейромережу навчили кодити з нуля не гірше за програмістів
Джерело:  online.ua

Американський стартап DeepMind створилв систему штучного інтелекту під назвою AlphaCode, яка, за їхніми словами, «пише комп’ютерні програми на конкурентному рівні».

Джерело: The Verge

Штучний інтелект навчився програмувати

Компанія перевірила свою систему на завданнях з кодування, які використовуються в змаганнях між людьми, і виявила, що нейромережа досягла «середнього результату», що поміщає її в 54% найкращих програмістів, що брали участь у змаганні.

Оріол Віньялс, головний науковець DeepMind, повідомив, що дослідження все ще знаходиться на ранній стадії, але результати наблизили компанію до створення гнучкого штучного інтелекту для вирішення задач.

У довгостроковій перспективі ми в захваті від потенціалу [AlphaCode]. Він може допомогти програмістам і непрограмістам писати код, підвищити продуктивність або створити нові способи створення програмного забезпечення, — сказав Віньялс.

AlphaCode було перевірено на завданнях, які розробляє Codeforces, платформа кодування, яка щотижня ділиться завданнями та генерує рейтинги кодерів.

Ці проблеми відрізняються від завдань, з якими може зіткнутися кодер, створюючи, скажімо, комерційний додаток. Вони більш самодостатні й вимагають ширшого знання як алгоритмів, так і теоретичних концепцій інформатики. Думайте про них як про дуже спеціалізовані головоломки, які поєднують логіку, математику та знання кодування.

AlphaCode було перевірено на 10 завданнях, які вирішували 5000 користувачів на сайті Codeforces. У середньому він потрапив до 54,3% найкращих відповідей.

Я можу з упевненістю сказати, що результати AlphaCode перевершили мої очікування», — сказав засновник Codeforces Майк Мірзаянов у заяві, опублікованій DeepMind. «Я був налаштований скептично, тому що навіть у простих змагальних задачах часто потрібно не лише реалізувати алгоритм, а й (а це найскладніше) його винайти.

Розробки компаніями штучного інтелекту

Багато інших компаній працюють над подібними програмами. Наприклад, Microsoft і лабораторія AI OpenAI адаптували програму генерації мови GPT-3 для роботи як програми автозаповнення, яка закінчує рядки коду. Для кінцевого користувача ці системи працюють так само, як функція Smart Compose у Gmail, пропонуючи способи закінчити те, що ви пишете.

За останні роки в розробці систем кодування штучного інтелекту було досягнуто значного прогресу, але ці системи ще далеко не готові просто взяти на себе роботу програмістів-людей. Код, який вони створюють, часто є помилковим, і оскільки системи зазвичай навчаються на бібліотеках загальнодоступного коду, вони іноді відтворюють матеріал, захищений авторським правом.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?