Ні, не жовте: вчені назвали справжній колір Сонця
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Ні, не жовте: вчені назвали справжній колір Сонця

Ні, не жовте: вчені назвали справжній колір Сонця
Джерело:  online.ua

Ні для кого не секрет, що саме Сонце забезпечує нашу планету необхідною енергією - життя без Сонця на Землі існувати просто не може. Однак, що цікаво, вкрай мало людей знають, який же насправді колір у нашого світила. Здавалося б, а що тут думати? Сонце – жовте. Проте вчені уже спростували цей популярний міф.

Джерело: "24 канал"

Науковці пояснили, який насправді колір у Сонця

Як відомо, астрономи розділяють зірки на спектральні класи. Наше світило нележить до класу G2V, який також називають "жовтий карлик". Навіть тут, здавалося б, назва говорить сама за себе. Однак це помилка, адже єдина зоря Сонячної системи не жовта, а біла. Цей факт підтверджують фотографії, зроблені з борту Міжнародної космічної станції.

"Сонце випромінює світло у всьому діапазоні довжин хвиль. Фактично, це відбувається у всіх частинах електромагнітного спектра, крім гамма-променів. Пікова довжина хвилі в спектрі також зазвичай визначає видимий колір об'єкта. Наприклад, холодніші зірки мають червоніший колір, а гарячіші будуть синіми, жовтими та білими. Та Сонце досягає максимуму на довжині хвилі, яка відносить до зеленого кольору у спектрі. Тоді чому Сонце не зелене? Річ у тім, що у вузькому діапазоні видимого спектра кількість світла, яке випромінюється на кожній довжині хвилі, майже однакова. Але людське око не може сприйняти та розрізнити усе світло", - йдеться в повідомленні.

За словами вчених, наш мозок виводить немов "середнє арифметичне" у кольорі, зводячи різні кольори спектру разом. Саме тому вкрай незначний надлишок зеленого світла око людини просто не помічає. Астрономи запевняють, справжній колір Сонця – білий.

Сонце (фото - Фото NASA Johnson Flickr)

Варто зазначити, що наше світило виглядає жовтим лише тому, атмосфера Землі розсіює синє світло більш ефективно, ніж червоне. Такий мізерний дефіцит синього світла означає, що око сприймає колір зорі як жовтий. І чим більший прошарок атмосфери опиняється між людиною та Сонцем – тим більше розсіюється синього кольору. До прикладу, під час сходу або заходу світило взагалі стає червоним.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?