Ним лікують Трампа. В ЄС засумнівалися в безпеці препарату від коронавіруса
Категорія
Світ
Дата публікації

Ним лікують Трампа. В ЄС засумнівалися в безпеці препарату від коронавіруса

Ним лікують Трампа. В ЄС засумнівалися в безпеці препарату від коронавіруса
Джерело:  online.ua

В ЄС засумнівалися в безпеці експериментального препарату від коронавіруса Ремдесивір, який почав приймати президент США Дональд Трамп після госпіталізації з коронавірусом. Як виявилося, у деяких пацієнтів після прийому цих ліків виникли побічні ефекти у вигляді порушення роботи нирок. Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) перевірить, чи були ці порушення викликані препаратом або самими коронавірусом. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу EMA.

"На даному етапі не встановлено, чи існує причинно-наслідковий зв'язок між Ремдесивіром і повідомленнями про гостре пошкодження нирок. Звіти формують "сигнал безпеки" - інформацію про новий або не повністю задокументований побічний ефект, який може бути викликаний ліками і тому вимагає подальшого розслідування" , - йдеться в повідомленні EMA.

Відзначається, що порушення роботи нирок також може бути викликано і іншими факторами, наприклад, діабет або самим COVID-19. Тепер комісія ретельно оцінить всі доступні дані, щоб оцінити, чи могли ліки бути причиною проблем з нирками, і чи є необхідність оновити існуючу інформацію для Ремдесивір.

"Інформація про продукт вже рекомендує лікарям контролювати пацієнтів на предмет порушення функції нирок до та під час лікування і не починати лікування пацієнтів з серйозним зниженням функції нирок", - підкреслили в ЕМА.

Як відомо, 2 жовтня препарат Ремдесивір почав приймати Дональд Трамп. Про це повідомив його лікар Шон Конлі. Він зазначив, що у президента США "все дуже добре", а госпіталізували його тільки в цілях безпеки згідно з рекомендаціями фахівців госпіталю і Університету Джонса Хопкінса.

Нагадаємо, препарат Ремдесивір Єврокомісія і Євросоюз за рекомендацією EMA дозволила застосовувати для лікування коронавируса влітку 2020 року, проте за умови вивчення можливих побічних ефектів. Зараз цей препарат рекомендований для лікування дорослих пацієнтів від 12 років. Нинішні оцінки щодо дієвості цього препарату засновані головним чином на дослідженні, проведеному Інститутом алергії і інфекційних захворювань США (NIAID). У ньому наголошується, що Ремдесивір може значно прискорити лікування хворих COVID-19, втім, ймовірно, не зможе знизити смертність.

Ремдесивір розробила американська компанія Gilead для лікування лихоманки Ебола. У США і Японії Ремдесивір вже отримав спеціальний дозвіл на використання в лікуванні хворих коронавірусом.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Трампа екстрено госпіталізували з коронавірусом. Його відправили в медичний центр Уолтера Ріда в якості запобіжного заходу, щоб 74-річний президент США в разі потреби отримав негайну допомогу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?