Німеччина готує потужний удар по Росії - що відомо
Категорія
Світ
Дата публікації

Німеччина готує потужний удар по Росії - що відомо

Німеччина готує потужний удар по Росії - що відомо
Джерело:  online.ua

Російський газопровід "Північний потік-2", через який Москва має намір поставляти газ в Європу в обхід України, не виведуть з-під дії газової директиви ЄС. Таке несподіване рішення прийняв німецький регулятор - воно стане ударом по проєкту і по російській нафтогазовій компанії "Газпром", так як необхідність дотримання газової директиви ЄС вплине на рентабельність газопроводу. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Handelsblatt.

Відзначається, що Федеральне мережеве агентство Німеччині 30 квітня розіслало проєкт рішення сторонам, які беруть участь в процесі. За даними газети, агентство приймає відповіді та зауваження від зацікавлених сторін до 8 травня, після чого "оперативно" прийме остаточне рішення.

Німецький регулятор пояснив, що вивести з-під газової директиви ЄС можна тільки ті проєкти, які були побудовані до травня 2019 року. А "Північний потік-2", який хоч і готовий на 90%, ще знаходиться на стадії будівництва, тому не може бути звільнений від норм директиви.

Нагадаємо, в січні 2020 року компанії-оператори газопроводів "Північний потік" і "Північний потік - 2" звернулися до Федерального мережевого агентство ФРН з проханням звільнити їх від виконання положень газової директиви Євросоюзу. У заявках говорилося про звільнення від норм, що містяться в параграфі 28б закону про енергетичну економіку. Даний параграф регулює роботу іноземних газопроводів, що проходять по території Німеччини. Газопроводи третіх країн, що пролягають в територіальних водах ЄС, повинні відповідати правилам, які раніше поширювалися лише на наземні труби.

Як говориться в директиві, компанія, що видобуває газ, не може володіти газопроводом, по якому він поставляється в ЄС. У підсумку газова директива в разі її поширення на російський газопровід, торкнеться "Північний потік - 2", будівництвом якого займається компанія Nord Stream 2 AG, єдиний акціонер якого "Газпром".

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що планам Путіна, який обіцяв запустити "Північний потік-2" до кінця 2020 року, не судилося збутися- будівництво знову зірвалося.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?